Grilovaný lilek s česnekem

Grilovaný lilek s česnekem

Počet porcí: 2 - 4
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 25 minut + 15 minut marinování

Suroviny:

  •     1 - 2 lilky
  •     4 stroužky česneku
  •     olivový olej (1 - 2 dcl)
  •     sůl
  •     čerstvá bazalka


Postup: Čerstvý lilek důkladně omyjeme a osušíme.  Z lilku nakrájíme tenká kolečka do 0,5 cm, ty rozložíme na rovnou plochu,  osolíme a necháme 15 minut odpočinout. Puštěnou tekutinu osušíme plátěným ubrouskem.  V misce smícháme olej s rozetřeným nebo nadrobno nakrájeným česnekem a nasekanou čerstvou bazalkou. Takto připravenou marinádou jednotlivá kolečka důkladně potřeme, vložíme zpět do mísy a necháme 15 minut marinovat. Grilujeme pozvolna přímo na grilovacím roštu po dobu 5 - 10 minut. Vhodné jako příloha ke grilovanému masu. Lze podávat jako lehká večeře pro milovníky zdravé výživy.

K přípravě grilovaného lilku potřebujeme omyté a osušené lilky, rozetřený česnek, olivový olej, sůl, čerstvou nasekanou bazalku.
Omytý a osušený lilek nakrájíme na plátky silné cca 0,5 cm. Rozložíme na rovnou plochu a posolíme. Necháme 10 minut stát, přebytečnou tekutinu odsajeme plátěným ubrouskem. Lilek máme nyní připravený k marinování.
V menší misce smícháme olej, rozetřený česnek a nasekanou bazalku. V této marinádě necháme lilek marinovat přibližně 15 minut.
Jednotlivé plátky vkládáme pomocí grilovacích kleští Weber na rozpálený rošt grilu. My jsme při grilování používali nepřímé grilování nad grilu Weber Q 320 , rošt byl před započetím grilování ošetřen Weber BBQ olejem.
Jednotlivé plátky pokládáme na rozpálený rošt v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se nám lépe obracely. Několikrát zkontrolujeme a obrátíme, abychom neměli lilek hořký. Z grilu sejmeme ve chvíli, kdy jsou na plátcích naznačené zlatohnědé mřížky.
Na fotografii je vidět ukázka grilování lilku na plynovém grilu Weber q320. Tento gril je velmi oblíbený pro možnou rychlou regulaci teploty a změny způsobu grilování z přímého na nepřímé a naopak.
Ve volné chvíli, kdy se lilek griluje, máme dostatek času na  přípravu studené omáčky. Smícháním zakysané smetany popř. bílého jogurtu s česnekem, solí a pepřem získáme rychlý a chutný doplněk ke grilovanému lilku.
Grilované lilky servírujeme teplé se studenou smetanovou či jogurtovou omáčkou. Dozdobíme čertsvou zeleninou.