Grilované vepřové kotlety s pečenou zeleninou v ohni
Metoda přípravy:
grilování
Náročnost přípravy:
středně náročné
Doba přípravy:
40 minut
Porce:
4
Suroviny:
- 4 ks vepřové kotlety s kostí (steakové maso)
- olivový olej
- sůl, pepř
- 5 ks rajčat
- 4 ks paprik (pro větší barevnost pokrmu červené a žluté)
- 1 ks lilku
- 2 ks cibule
- kopr
- citronová šťáva
Postup:
- Maso na grilování kupujeme čerstvé a nejlépe od vyzkoušeného řezníka. Před grilováním ho necháme minimálně půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě a podle potřeby ho osolíme
- Gril, v našem případě jsme použili keramický gril Big Green Egg, roztopíme, abychom co nejdříve dosáhli požadované teploty pro grilování
- Papriky, lilek, rajčata a cibuli omyjeme a vložím přímo na rozpálené uhlí uvnitř grilovací vany
- Zeleninu pravidelně otáčíme, dokud se slupka doslova nespálí ze všech stran - nemusíte se bát, opravdu se má slupka zeleniny spálit až do černa
- Pečení zeleniny Vám potrvá cca 10 - 15 minut podle rozžhavenosti dřevěného uhlí
- Opečenou zeleniny vyndáme z grilu a vložíme ji do nerezové nádoby, aby se zapařila - bude se tak lépe čistit od slupky
- Takto očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kousky nebo kostičky a v míse ji dochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvě nakrájeným koprem
- Po dopečení zeleniny vložíme do horní části grilu nerezový či litinový rošt a vyženeme teplotu v grilu na 220 °C - 240 °C
- Kotlety položíme na rozpálený grilovací rošt a dle velikosti grilujeme na přímém ohni 2 - 4 minuty z každé strany
- Pokud se jedná o velké steakové řezy s kostí, nebojíme se grilovat i 5 minut z každé strany
- Hotové kotlety necháme 15 minut odpočívat přikryté alobalem nebo utěrkou při pokojové teplotě
- Maso nakrájím a ještě dle chuti přisolím, opepříme a zakápneme olivovým olejem
- Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem. Přejeme dobrou chuť a grilu zdar!