Filírovaný flank steak na grilu

Filírovaný flank steak na grilu

Suroviny:

  • Hovězí flank steak (asi 1,5 kg)
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 kelímek Crème fraîche
  • Velká hrst čerstvého kopru
  • Ocet
  • Vejce
  • Předvařené brambory
  • Ječný sirup se sladem
  • Olej



Recept na filírovaný flank steak na grilu

  • Příprava masa: Začněte tím, že hovězí flank steak vyndáte z lednice minimálně hodinu před grilováním, aby maso dosáhlo pokojové teploty. Toto je důležité, protože maso, které má pokojovou teplotu, se griluje rovnoměrněji a výsledek je šťavnatější. Po vyndání masa z lednice ho důkladně osušte papírovými utěrkami, aby se zbavilo veškerého povrchového vlhkosti. Jakékoli zbytky vlhkosti by mohly způsobit, že maso nebude na grilu správně zatáhnout. Pokud na masu zůstaly nějaké blány nebo nepotřebné části, očistěte je ostrým nožem.
  • Ochucení masa: Můžete si vybrat, zda maso osolíte a opepříte před grilováním nebo až po něm. Ochucení masa před grilováním mu dává více času, aby sůl a pepř pronikly dovnitř, zatímco ochucení po grilování zaručuje, že koření zůstane na povrchu a vytvoří chutnou kůrku.
  • Grilování masa: Nejprve rozpalte plotýnku na vysokou teplotu, cca 800 stupňů. Když je plotýnka dostatečně rozpálená, položte na ni maso a zatáhněte ho z každé strany po dobu cca 2 minut. Tímto způsobem vytvoříte na masu krásnou karamelizovanou kůrku. Poté přesuňte maso do předehřátého grilu, který by měl mít teplotu kolem 140 stupňů. Grilujte maso nepřímou metodou zhruba 15 minut. Teploty a časy jsou orientační, protože každé maso může potřebovat jiný čas. Pokud si nejste jisti stupněm propečenosti, doporučujeme použít teploměr.
  • Po dokončení grilování nechte maso chvíli odpočinout na prkýnku, aby šťávy zůstaly uvnitř a maso bylo šťavnaté při krájení. Poté maso nafilírujte na tenké plátky.
  • Mezitím si připravte talíře. Uvařené brambory rozložte na talíř a polijte je teplou koprovou omáčkou. Ujistěte se, že omáčka je dostatečně hustá a voňavá. Pokud je potřeba, můžete ještě omáčku dochutit solí, pepřem nebo trochou octa.
  • Nakrájené plátky hovězího flank steaku položte vedle brambor. Doporučujeme maso ještě lehce osolit a opepřit před podáváním. Pro dokonalý vzhled a chuť můžete maso pokapat ječným sirupem se sladem, který dodá jemnou sladkost.
  • Pokud máte, můžete pokrm dozdobit čerstvým koprem nebo jemně nasekanou jarní cibulkou pro kontrast barvy a chuti. Podávejte s čerstvým pečivem nebo toastem a sklenkou vašeho oblíbeného vína.
filirovany-grilovany-flank-steak-515
filirovany-grilovany-flank-steak-534
filirovany-grilovany-flank-steak-536
filirovany-grilovany-flank-steak-535
filirovany-grilovany-flank-steak-543
filirovany-grilovany-flank-steak-547
filirovany-grilovany-flank-steak-549
filirovany-grilovany-flank-steak-551

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit