Steak na červeném víně se šťouchanými brambory

Steak na červeném víně se šťouchanými brambory

Počet porcí: 3-4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:
4 steaky z roštěnce
2 větší červené cibule
35 ml balsamikového octa
50 ml červeného vína
150 ml olivového oleje
2-3 stroužky nasekaného česneku
čerstvá bazalka
1 kg brambor
sůl, pepř

Postup: V misce smícháme 2/3  oleje, ocet a víno s česnekem a důkladně promícháme.Maso potřeme marinádou a proložíme kolečky cibule. Doba marinování minimálně 1 hodinu. Brambory uvaříme doměkka. Lístky bazalky rozmixujeme se zbylou 1/3 oleje. Vařené horké brambory rozmačkáme a vmícháme olej s bazalkou. Dosolíme, dopepříme. Maso grilujeme na přímém žáru, pro  střední propečení grilujeme 3-4 minuty z každé strany. Zbylou marinádu přivedeme k varu a necháme o ½ zredukovat.

Na přípravu steaku na červeném víně se šťouchanými brambory si připravíme především pěkné steaky z roštěnce, červenou cibuli, balsamikový ocet, červené víno, olivový olej, česnek, čerstvou bazalku a pěkné brambory, nejvhodnější je varný typ A.
Steaky lehce naklepeme paličkou na maso nebo tupou hranou nože. Maso nesolíme, odložíme stranou a připravíme si marinádu.
Česnek nasekáme nadrobno, můžeme ho též prolisovat nebo utřít s trochou soli. Pokud vyjmeme  česneku zelený klíček, bude lépe stravitlený.
Do větší skleněné mísy vlijeme 2/3 oleje, odměřené množství octu a vína, přisypeme nasekaný česnek a důkladně promícháme.
Červenou cibuli nakrájíme na tenoučká kolečka a přidáme do mísy k marinádě, opět promícháme.
Maso vložíme do mísy s marinádou, pokusíme se, aby maso bylo proložené kolečky cibule. Marinujeme minimálně 1 hodinu.
Maso grilujeme na přímém žáru, pro střední propeční grilujeme z každé strany po dobu 3 - 4 minut. V našem případě jsme grilovali na grilu Weber Performer Touch-N-Go 57 bez děleného roštu. Opečených mřížek na mase jsme dosáhli otáčením masa v různých úhlech.
Maso připravujeme pod poklopem, průběžně kontrolujeme. Ve chvíli, kdy je hotové, odložíme maso stranou mimo žár a necháme dojít cca 8 minut.
Brambory oloupeme a uvaříme do měkka v osolené vodě. Horké vsypeme do mísy a dochutíme solí a pepřem.
V malé misce smícháme zbylou třetinu oleje s nasekanými lístky čerstvé bazalky a promícháme. Můžeme též olej s bazalkou rozmixovat.
Směs bazalky a oleje smícháme s vařenými brambory, některé brambory rozmačkáme, u někteých můžeme nechat kousky větší. Ochutnáme, popřípadě ještě dochutíme.
Detail masa na grilu i se zbylou marinádou.
Ugrilovaný steak má ve finále velmi lákavou barvu a opečené mřížky mu dodávají nádech luxusu. Zbylou marinádu prohřejeme a necháme zredukovat na polovinu.
Servírujeme na nahřátých talířích nebo na dřevěném prkénku, s připravenými brambory a zeleninovou oblohou. Hotový steak zakápneme zredukovanou marinádou.

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit