Grilovaný losos se špenátem

Grilovaný losos se špenátem

Počet porcí: 2 - 4
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 40 minut

Suroviny:

  •     2 - 4 porce lososa
  •     1/2 kelímku smetany ke šlehání
  •     400 g čerstvého špenátu
  •     1 cibule
  •     2 - 4 stroužky česneku
  •     sůl, pepř
  •     citronová šťáva
  •     olej

...Losos je ryba, která si zaslouží speciální zacházení. S naším grilovacím BBQ kořením a jemným špenátem se z něj stane gurmánský zážitek. Losos bude mít křupavou kůži, šťavnaté maso a nádech kouřové vůně, zatímco špenát dodá jemnost a svěžest. Připravte se na kombinaci chutí, která vás ohromí!


Postup: Jednotlivé porce lososa osolíme, opepříme a pokapeme citronem.  Odložíme stranou a necháme 15 minut odpočinout. Do středu grilu vložíme těžkou litinovou pánev BBQ. Na pánev dáme rozehřát olej, na něm necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Přidáme nahrubo krájený čerstvý špenát, který jsme předem pořádně vypláchli pod tekoucí vodou. Osolíme a opepříme, podlijeme smetanou a necháme zredukovat. Mezitím již na rozpálený rošt grilu položíme porce lososa a grilujeme z každé strany po dobu cca 6 minut. Hotové opatrně přeneseme na nahřáté talíře a přidáme špenát z pánve. jako další přílohu můžeme podávat vařený brambor.

K přípravě lososa se špenátem si připravíme porce čerstvého nemraženého lososa, smetanu ke šlehání, čerstvý špenát, cibuli, česnek, sůl, pepř, citronovou šťávu a rostlinný olej. Mimo jiné ještě budeme potřebovat litinovou pánev BBQ.
Porce lososa potřeme ze všech stran rostlinným olejem, osolíme a opepříme. Necháme 15 minut odpočinout. Přebytečnou tekutinu osušíme.
Lososa nezapomeneme před vložením na gril pokapat citronovou šťávou.
Cibuli jako základ pro přípravu smetanového špenátu nakrájíme na velmi malé kostičky.
Do středu grilu na dřevěné uhlí Weber One-Touch Premium 57  vložíme těžkou litinovou pánev BBQ a na ni dáme rozehřát minimální množství oleje.
Na rozehřátý olej vsypeme nasekané kostičky cibule spolu s utřeným nebo prolisovaným česnekem. Necháme chvilku zpěnit.
Ve chvíli, kdy žačneme smažit cibulku, přidáme utřený nebo prolisovaný česnek. Zároveň položíme na rozpálený grilovací rošt porce lososa a grilujeme z každé strany po dobu 6 minut.
Čerstvý špenát nejprve důkladně propereme pod tekoucí vodou, lehce  osušíme utěrkou a nahrubo nasekáme nožem. Můžeme též jen natrhat prsty na menší kusy.
Nasekaný špenát vsypeme na zpěněnou cibulku s česnekem, promícháme a necháme chvilku dusit.
Ke špenátu na pánvi přidáme sůl a pepř. Dusit necháme do chvíle než listy zmenší svůj objem.
Podušený špenát zalijeme sladkou smetanou ke šlehání a na mírném žáru redukujeme na hustou omáčku. Špenát bude obalený světlým povlakem.
Lososa servírujeme teplého na nahřátém talíři s kopečkem smetanového špenátu a plátky čerstvého pečiva. Lehká večeře pro milovníky zdravé výživy.
Stejně jako podkovy z lososa můžeme připravit i steaky z vykoštěného filetu. Výsledek bude stejně chutný.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit