Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh

Počet porcí: 2
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 - 40 minut

Suroviny:

  •     2 čerstvé vykuchané pstruhy
  •     sůl
  •     citronová šťáva
  •     mletý kmín
  •     máslo nebo olej  na smažení


Postup: Pstruhy zakoupíme nejlépe ve specializovaných obchodech nebo přímo na sádkách. Tak budeme mít jistotu, že máme ryby opravdu čerstvé. Pstruhy vykucháme, řádně omyjeme vodou a osušíme. Celé zevnitř i vně osolíme, poprášíme mletým kmínem a pokapeme citronovou šťávou. Do středu grilu vložíme těžkou litinovou pánev a na ní rozpustíme mášlo. Do rozpuštěného másla vložíme připravené ryby a opékáme zvolna z obou stran, dokud není kůže pstruhů zlatavá a křupavá. Servírujeme s bramborovou přílohou nebo s pečivem. Zdobíme kolečkem citronu a zeleninou.

Na přípravu pstruha na grilu si připravíme čerstvé pstruhy,  sůl, , citronovou šťávu a mletý kmín. Počítáme jednu celou rybu na porci.
Ryby nakupujeme nejlépe ve specializovaných prodejnách nebo přímo na sádkách, tak máme jistotu, že ryby jsou opravdu čerstvé a tudíž i s výbornou chutí.
Pstruhy vykucháme, řádně omyjeme vodou a osušíme. Celé zevnitř i vně osolíme, popráčíme mletým kmínem a pokapeme citronovou šťávou.
Zdravě můžeme ryby připravit na grilu s pomocí koše na ryby ve dvou velikostech. My jsme vyzkoušeli Weber držák na rybu velký. Do tohoto držáku je možné podle velikosti  umístit 2 - 3 pstruhy.
Do středu kotlového grilu na dřevěné uhlí Weber One-Touch Premium  jsme umístili těžkou litinovou pánev BBQ, na které jsme rozehřáli kvalitní máslo.
Do rozehřátého másla vložíme připravené rybvy a opékáme zvolna z obou stran po dobu přibližně 15 minut, dokud není kůže psrtuhů zlatavá a křupavá.
Ryby patří do skupiny zdraví prospěšných potravin. Jejich konzumace by měla být alespoň 1 - 2 x týdně. Rybí maso je velmi lehce stravitelné a jeho nespornou výhodou je i poměrně krátká doba tepelné úpravy.
Grilovaného pstruha můžeme podávat s vařeným bramborem sypaným nasekanou zelenou petrželkou a řezem z citronu. Vřele můžeme doporučit jako lehkou letní večeři.

Aktuality

Archiv aktualit