Kapří hranolky

Kapří hranolky

Počet porcí: 4
Náročnost:: středně těžké
Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

  •     600 - 800 g vykoštěného filetu z kapra
  •     sůl podle chuti
  •     3 lžičky sladké papriky
  •     1 lžička mletého  kmínu
  •     100 - 150 g hladké mouky
  •     kvalitní olej na smažení


Postup: Maso z čerstvého kapra zbavené kostí nakrájíme na delší tenké kousky, hraholky. V misce smícháme mouku s mletým kmínem a sladkou paprikou. Kapří hranolky podle chuti osolíme a vložíme do ochucené mouky. Mísou zatřepeme, tím se nám oddělí jednotlivé kousky od sebe a budou stejnoměrně obalené. Do středu grilu vložíme litinovou pánev BBQ a na ní rozpálíme kvalitní olej na smažení. Jedním kouskem zkusíme teplotu oleje, pokud se začne smažit a bublat, je nejvyšší čas vsypat ostatní hranolky a prudčeji smažit. Na pánvi kousky několikrát promícháme vařečkou, aby se od sebe oddělily a byly stejnoměrně osmažené dokřupava. Usměžené vyjmeme z pánve, uložíme na ubrousek a necháme odsát přebytečný tuk. Podáváme s bramborovou kaší nebo s hranolky a oblíbenou studenou omáčkou.

Na přípravu kapřích hranolků budeme potřebovat vykoštěné kapří maso - filet, sůl, sladkou papriku, mletý kmín, hladkou mouku a kvalitní olej na smažení.
Maso z čerstvého kapra zbavené kostí nakrájíme na delší tenké kousky, hranolky. Jemně osolíme.
V misce smícháme odvážené množství hladké mouky s mletým kmínem...
...a mletou sladkou paprikou.
Při krájení masa na tenké proužky ucítíme při řezu možné zbylé kosti. Tyto kosti ještě odstraníme pomocí pinzety.
Osolené kousky masa vložíme do ochucené mouky a mísou zatřepeme, tím se nám oddělí jednotlivé kousky od sebe. Můžeme ještě prohodit a provzdušnit rukami.
Promícháme a zkontrolujeme, zda máme všechny kousky stejně obalené.
Do středu grilu vložíme litinovou pánev BBQ a na ní rozpálíme kvalitní  olej na smažení. My jsme měli možnost vyzkoušet kotlový gril Weber One-Touch Premium 57.
Jedním kouskem zkusíme teplotu oleje, pokud se kousek začne smažit a bublat, je nejvyšší čas vsypat ostatní hranolky a prudčeji smažit.
Hranolky by měly být v oleji alespoň zpola ponořené, aby se nám mouka nezačala odlupovat. Opatrně několikrát promícháme vařečkou, aby se kousky od sebe oddělily a byly stejnoměrně osmažené dokřupava. Usmažené vyjmeme z pánve a necháme na ubrousku okapat.
Servírujeme teplé na lůžku z hlávkového salátu, jako přílohu můžeme podávat bramborovou kaši či hranolky a oblíbenou studenou omáčku.

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit