Paella

Paella

Počet porcí: 4 - 6
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 1,5 hodiny

Suroviny:

  •     400 g kulaté rýže
  •     1 dcl kvalitního oleje
  •     100 g sušené šunky
  •     1 větší červená  cibule
  •     2-3 stroužky česneku
  •     100 -150 g zeleného hrášku
  •     1 větší červená paprika
  •     15 okartáčovaných slávek
  •     250 g krevet - oloupaných a zbavených černého střívka
  •     špetka šafránu
  •     1 - 1,5 litru vývaru


Postup: V prvním kroku připravíme všechny potřebné suroviny na paellu. Rýži propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat. červenou cibuli nasekáme najemno, česnek prolisujeme, červenou papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na malé kostičky o hraně 0,5x0,5 cm. Slávky očistíme kartáčkem, otevřené a velmi těžké (plné písku) vyhodíme. Nepoužíváme slávky s poničenou skořápkou. Krevety oloupeme ostrým malým nožíkem a odstraníme i malé černé střívko. Do středu grilu vložíme těžkou litinovou pánev Wok a gril roztopíme na střední teplotu. Do pánve přelijeme olej, na olej nasypeme červenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Později přidáme ještě prolisovaný česnek a špetku šafránu. Na připravený základ vsypeme opláchnutou rýži a lehce osmanehme, přisypeme hrášek a nakrájenou červenou papriku. Promícháme a zalijeme dostatečným množstvím vývaru. Dusíme pod poklopem po dobu 30 minut než bude rýže skoro hotová. Na rýži naskládáme krevety a slávky a necháme pod poklopem dalších 15 - 20 minut. Neotevřené slávky vyhodíme. Servírujeme v litinové pánvi, kdy si každý ze strávníků nabere porci podle libosti. Můžeme dozdobit zelenou petrželkou.

Na přípravu paelly na grilu si připravíme nezbytnou litinovou pánev Wok BBQ. Základní suroviny pro přípravu paelly jsou rýže, kvalitní olej, sušená šunka, červená cibule, česnek, hrášek, paprika, slávky, krevety, vývar a špetka pravého šafránu.
Červenou cibuli nasekáme najemno a sušenou šunku nakrájíme na kostičky o délce hrany cca 0,5 x 0,5 cm. Česnek prolisujeme na lisu nebo drobně nasekáme.
Červenou papriku překrojíme a odstraníme jadérka a nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 x 0,5 cm.
Do středu grilu vložíme těžkou litinovou pánev Wok BBQ a gril roztopíme na střední teplotu. Do pánve přelijeme olej a necháme prohřát.
Na rozpáleném oleji v pánvi necháme zesklovatět cibuli a prolisovaný česnek.
Rýži propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat. Okapanou rýži vsypeme na zpěněnou cibuli a promícháme. Zároveň přidáme i na kostičky nakrájenou papriku.
V této fázi přidáme i nakrájenou sušenou šunku.
Hrášek do paelly použijeme čerstvý nebo mražený. Sterilizovaný bývá rozvařený a nevábné barvy.
Všechny suroviny v pánvi promícháme a zalijeme dostatečným množstvím vývaru. Dusíme pod poklopem po dobu 30 minut než bude rýže skoro hotová.
Pohled na paellu těsně před dokončením, před vložením krevet a slávek.
Detailní pohled, na kterém je zřetelně vidět, že veškerý vývar ještě rýže nevsákla.
Na rýži naskládáme dle libosti připravené krevety a očištěné přebrané slávky.
Slávky očistíme kartáčkem, otevřené a velmi těžké (plné písku) vyhodíme. Nepoužíváme ani slávky s poničenou skořápkou.
Po přidání krevet a slávek dusíme ještě pod poklopem po dobu dalších 15 - 20 minut. Slávky, které se v teple neotevřely, vyhodíme též.
Servírujeme teplé rovnou v litinové pánvi Wok BBQ, kdy se ze strávníků nabere porci podle libosti. Můžeme dozdobit zelenou petrželkou. Na přípravu paelly na fotografiích jsme měli možnost vyzkoušet kotlový gril s plynovým zapalováním WEBER Performer Touch-N-Go.

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit