Platýs na grilu

Platýs na grilu

Počet porcí: 1
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 25 minut

Suroviny:

  •     na osobu 1 ks platýse
  •     1 citron
  •     sůl, pepř
  •     100 g hladké mouky
  •     1 dcl kvalitního oleje


Postup: Platýse omyjeme a osušíme. Celou rybu pokapeme šťávou z citronu, podle chuti osolíme a opepříme. Do mísy vsypeme hladkou mouku a platýse obalíme. Při grilování použijeme velký držák na rybu Weber , do kterého se nám ryba pěkně vejde a bude se nám dobře obracet. Platýse grilujeme na nízkou teplotu, jedná se o plochou zvláštní rybu. Z jedné strany šedou, z druhé bílou. Při grilování na vysokou teplotu by se mohl platýs rychle spálit. Grilujeme po dobu 10 minut z každé strany. Podáváme teplé na lůžku z čerstvého salátu a barevné zeleniny. Zdobíme citronem a zelenou petrželkou, jako přílohu nabízíme čerstvé pečivo.

Platýze omyjeme a osušíme. Celou rybu pokapeme šťávou z citronu. Platýz je jednou z mála
Platýze potřeme z obou stran kvalitním rostlinným olejem, osolíme a opepříme a necháme 10 minut odležet.
Zde vidíme pohled na druhou stranu platýze - bez oka, bílá kůže.
Při grilování používáme vždy kvalitní rostlinný olej, nejlépe slunečnicový nebo olivový.
Rybu pokapanou citronem, potřenou olejem, osolenou a opepřenou nakonec obalíme v hladké mouce.
Rybu připravenou podle předchozích kroků vložíme do držáku na rybu Weber a zajistíme uzávěrem. Celý držák vkládáme do roztopeného grilu.
Vzhledem k tomu, že je platýz poměrně hodně plochá ryba, grilujeme ho velmi opatrně, aby se nám nepřepálil. Grilujeme po dobu 10 minut z každé strany.
Podáváme teplé na lůžku z čerstvého salátu a barevné zeleniny. Zdobíme citronem a zelenou petrželkou, jako přílohu můžeme nabídnout čerstvé pečivo.

Aktuality

Archiv aktualit