Tatarák z lososa

Tatarák z lososa

Počet porcí: 2
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut
Suroviny:

  •     200 g lososa bez kůže
  •     1 kávová lžička obyčejné hořčice
  •     1 kávová lžička dijönské hořčice
  •     malá červená a žlutá cibulka (z nich ještě jen 1/2)
  •     sůl, pepř
  •     limetková šťáva
  •     čerstvý kopr


Postup: Maso z lososa naškrábeme ostrým nožem. Poloviny malých cibulek nasekáme velmi jemně. Vložíme do mísy s naškrábanou rybou, přidáme po lžičce od každého druhu  hořčice. Zlehka osolíme a opepříme. Vymícháme vidličkou do pěkné konzistence. Nakonec zakápneme limetkovou šťávou. Přidáme velmi zlehka trochu kopru. Vhodnou přílohou je bagetka či opečený toast. Při servírování můžeme použít vykrajovačku libovolného tvaru, kterou naplníme směsí a opatrně vytlačíme na talíř. Podáváme ozdobené snítkou kopru a kolečkem citronu. Velmi pěkně vypadá tatarák servírovaný ve tvaru ryby.

Na přípravu tataráku budeme potřebovat filet z čerstvého lososa bez kůže, obyčejnou, dijonskou hořčici, červenou a bílou cibulku, sůl, pepř, čerstvý kopr a limetkovou šťávu.
Ostrým pevným nožem maso z lososa naškrábeme na velmi jemno. Přeložíme do skleněné mísy. Směs  na tatarský biftek nijak tepelně neupravujeme.
Naškrábané rybí maso musí mít konzistenci kašovité hmoty s minimálním podílem větších kousků. Vybíráme ryby čerstvé, popř. chlazené, z mražených ryb nedosáhneme tak výborného výsledku. Přemrznutím ztratí maso spoustu vlkhkosti.
Poloviu malé žluté a polovinu malé červené cibulky nakrájíme na velmi jemno. Všechny ingredience přidáváme raději postupně po malých částech, abychom nepřehlušili přirozenou chuť výborného rybího masa.
Přísady postupně přidáváme do mísy.
Diónská hořčice dodá tatarskému bifteku správný nádech. Pokud ji nemáme k dispozici, můžeme použít hořčici kremžskou, se kterou je tatarák též výborný.
Obyčejnou hořčici přidáváme též po malých částech. Přisolíme a připepříme, průběžně ochutnáváme a dochucujeme.
Nezbytnou součástí tataráku je samozřejmě čerstvý kopr. Pozor, je velmi aromatický, doporučujeme užít jen v malém množství.
V misce vymícháme vidličkou či stěrkou do hladké kompaktní hmoty.  Při servírování můžeme použít větší vykrajovačku na cukroví libovolného tvaru.
Servírujeme studené s bagetkou či opečeným toastem. Libovolnou formičku naplníme a vyklopíme na talíř. Velmi pěkně vypadá tatarák vyklopený z formičky ryby. Podáváme ozdobené snítkou kopru a kolečkem citronu.

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit