Počet porcí: 4
Náročnost: středně těžká
Doba přípravy: 30 – 40 minut
Suroviny na přípravu uzeného lososa:
- 400 g losového filetu
- 100 g cukru krupice
- 100 g soli
- 10 g drceného fenyklového semínka
Suroviny na kuskusový salát:
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 g kuskusu
- 100 g papriky
- 100 g rajčat
- kurkumu - na špičku nože
- vinný ocet
Suroviny na rukolové pesto:
- 80 g rukoly
- slunečnicová jádra
- 50 g parmazánu
- olivový olej
- česnek
- sůl a pepř
Postup přípravy uzeného lososa na grilu s kuskusovým salátem:
- U tohoto receptu jsme si práci lehce zkomplikovali a "ulovili" jsme si v obchodě ryby celé. Nejdříve tedy bude potřeba lososy naporcovat
- Nejdříve lososa rozřízneme od hlavy až k ocasu a vybereme vnitřnosti. Odřízneme hlavu, ocas a lososa podélně rozdělíme na dvě půlky
- Filety zbavíme přebytečných kostí pomocí menšího nože a následně pomocí lžíce oškrabeme maso, které nám zůstalo na kosti, ocase a ploutvích (z těchto zbytků se dá vyrobit výborný rybí tatarák)
- Nejmenší kůstky v oblasti páteře odstraníme pomocí pinzety
- Následně si připravíme do ploché keramické misky směs cukru, soli a rozdrceného fenyklového semínka, směs je potřeba řádně promíchat
- Připravené filety vložíme do směsi a necháme je marinovat cca 5 hodin
- Poté filety vyjmeme, opláchneme pod studenou vodou a důkladně osušíme utěrkou nebo papírovou kuchyňskou utěrkou
- Gril nastavíme na nepřímé grilování a pro příjemnou vůni uzeného použijeme namočené dřevěné štěpky, kterého vhodíme přímo do rozpáleného dřevěného uhlí
- Až bude z grilu cítit uzený kouř vložíme lososa na grilovací rošt
- Při teplotě mezi 100 – 120° C udíme filety zhruba 15 – 20 minut.
- Na kuskusový salát ohřejeme v grilu zeleninový vývar s přidanou kurkumou
- Do této směsi nasypeme kuskus a necháme odpočívat
- Omytá menší rajčata nakrájíme na polovinu, papriky na menší kostičky
- Rukolové pesto vyrobíme tak, že v misce smícháme všechny ingredience a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka
- Pro lepší barvu můžeme přidat pár kostek ledu
- Pro výraznější chuť můžeme přidat ještě sušená rajčata a marinovaný artyčok
- Nakonec v misce smícháme kuskus s nakrájenou zeleninou a rukolovým pestem
- Nezbývá než zasednout ke stolu…přejeme dobrou chuť a grilu zdar!