Škvarkové placky na grilu
Metoda přípravy:
grilování, pečení
Náročnost přípravy:
středně náročné
Doba přípravy:
1,5 hodiny
Porce:
4 - 6
Suroviny:
- 300 gramů hladké mouky
- 200 gramů polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 1 polévková lžíce sádla
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 250 gramů mletých škvarků
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
Postup:
- Namleté škvarky smícháme se 120 gramy proseté mouky, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v chladu.
- Kostku droždí nadrobíme do 100 ml mléka s jednou lžičkou cukru a vznikne nám kvásek.
- Zbytek mouky vysypeme do mísy, přidáme kvásek, zbytek mléka, přimícháme lehce rozměklé máslo a ze všech těchto surovin vypracujeme hladké těsto a necháme jej vykynout.
- Vykynuté těsto rozválíme na pečícím plechu posypaném trochou mouky.
- Do těsta přidáme škvarky s moukou, přehneme a znovu těsto rozválíme – tento postup opakujeme ještě 3x.
- Těsto necháme chvíli odpočinout a pak jej znovu rozválíme a vypracujeme si z něj asi cm silnou placku.
- Z placky vykrájíme kolečka, potřeme je vaječnými žloutky a pečeme dozlatova v dobře předehřáté troubě.
- Škvarkové placky můžeme ozdobit mákem, kmínem nebo sezamovými semínky.