Škvarkový mřížkový koláč
Metoda přípravy:
pečení
Náročnost přípravy:
středně náročné
Doba přípravy:
1 hodina
Porce:
4 - 6
Suroviny:
- ½ kg hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka skořice
- 2 vajíčka
- jahodová marmeláda (může být i jiná)
- 250 g moučkového nebo krystalického cukru
- 250 g mletých studených škvarků z vepřového sádla
- trochu mléka
Postup:
- Do hladké mouky přidáme 1 sáček prášku do pečiva.
- Přidáme špetku skořice.
- Do základu těsta rozklepneme 2 vejce.
- Přisypeme 250 gramů moučkového cukru.
- Přidáme 250 gramů škvarků a nakonec trochu mléka.
- Ze směsi vypracujeme těsto a rozdělíme na třetiny.
- Ze dvou třetin uhněteme základ koláče, zbylou třetinu těsta použijeme na zdobení (mřížky).
- Na základ koláče natřeme jahodový džem.
- Ze zbytku těsta vytvoříme na koláči mřížku.
- Koláč dáme do trouby a pečeme na 170 °C asi 40 minut.