Solný lák na uzení ryb
Metoda přípravy:
nakládání
Náročnost přípravy:
snadné
Doba přípravy:
2 hodiny
Suroviny:
- voda
- sůl 60 g/litr
- koření (dle typu ryby)
Postup:
Jak naložit rybu před uzením?
- V první kroku si převařte potřebné množství vody, aby v něm nezůstaly žádné bakterie.
- Podle toho, jakou rybu budete chtít nakládat, lze před převařením do vody přidat i koření.
- Koření přidáváme do vody ještě před tím, než ji přivedeme k varu.
- Vývar se nechá vychladnout na teplotu kolem 4°C.
- Až bude mít tu správnou teplotu přimíchejte do něj sůl v poměru 60 g na 1 litr vody.
- Aby ryby byly ponořené celé doporučujeme je zatížit například miskou s vodou.
- Nádobu rybami nechte v lednici 12 hodin.
- Před uzením ryby omyjte vodou a osušte papírovými ubrousky a pak dosušte 60 minut v udírně bez kouře na 65°C.