Sušené klobásy
Metoda přípravy:
uzení, sušení
Náročnost přípravy:
náročné
Doba přípravy:
půl dne
Suroviny:
- česnek 13 g
- sůl 100 g
- majoránka 2 g
- moučkový cukr 3 g
- mletý kmín 5 g
- mletý pepř 10 g
- vepřové maso libové 3 kg (panenka, kýta či pečeně)
- vepřové maso tučné 1,5 kg (např. krkovice)
- dusičnan draselný 3 g
Postup:
- Maso odblaňte a zbavte veškerých šlach.
- Libové maso krájejte na kostky cca 1 cm a tlusté také, akorát na poloviční velikost.
- Maso promíchejte zvlášť v solné směsi, do které před mícháním přidejte dusičnan draselný a moučkový cukr.
- Maso dejte každé zvlášť do nádob, ve kterých ho úměrně okořeňte (libové kořeňte více, kvůli většímu množství).
- Nádoby s masem přikryjte a dejte do chladu. Maso by mělo být takto naložené 3-5 dní. Můžete provést kontrolní řez. Pokud je kousek růžovo-červený po celém povrchu řezu, máte hotovo.
- Čtvrtinu libového masa vezměte a nadvakrát namelte najemno. Tlusté maso namelte celé.
- Rozemleté maso rozmíchejte s vodou v poměru 2:1 (polovina směsi voda), následně přidejte kostky libového masa.
- Takto vytvořenou směs plňte postupně do vepřových střev, která si před plněním namočte na 30 minut do vlažné vody.
- Střívka si nastřihejte na délku 40 cm. Střevo vždy při plnění v půli překruťte, aby Vám vznikly nožičky. Na konci a na začátku střeva udělejte uzel.
- Klobásy nechte do druhého dne odležet v chladu.
Jak vysušit klobásy?
- Klobásy nejprve nechte v udírně schnout minimálně hodinu při teplotě 65 °C, pokud této teploty vaše udírna dosáhne bez kouře.
- Pokud ne, zavěste klobásy do místnosti s pokojovou teplotou, počítejte však s tím, že sušení bude trvat déle. Když byste klobásy vystavili kouři rovnou, zčernaly by a nebyly by dobré.
- Klobásy uďte hodinu při teplotě 65 °C a pak teplotu zvyšte na 75°C dokud nebude teplota klobás 65°C - měřte pomocí teploměru do udírny.
- Jedná se o takzvanou teplotu jádra, díky které si můžete ověřit, zda maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a bylo tak zbaveno všech bakterií.
- Cílová teplota masa se liší podle původu masa, jiná je pro kuřecí a jiná pro hovězí atd.
- Jakmile klobásy dosáhnout cílové teploty, vypněte udírnu a nechte v ní klobásy dosušit.
- Nezapomeňte otevřít průduch, aby udírnou mohl proudit vzduch.
- Sušení masa můžete podpořit vysoušečem, který lze k udírně připevnit na místo generátoru kouře.
- Klobásy se při sušení nesmí dotýkat a také nesmí zvlhnout. Hotové klobásy skladujte v suchu a chraňte před teplem a světlem.