Uzená krkovice v hovězím deníku
Metoda přípravy:
uzení
Náročnost přípravy:
středně náročné
Doba přípravy:
celý den
Suroviny:
- 3 kg vepřové krkovice vcelku
- sůl
- 70 g cukru
- hovězí deník (hovězí slepé střevo)
Postup:
- Vepřovou krkovice vcelku ze všech stran nasolíme
- Použijeme přibližně 60 gramů soli na 3 kila masa
- Následně necháme 2 dny nasucho odpočívat v lednici
- Po 48 hodinách sůl opláchneme a maso důkladně osušíme
- Připravíme si solný nálev v poměru 3,5 litru vody a 1 půllitr soli
- Nakonec ještě přidáme 70 g cukru
- Celý lák pak svaříme a necháme vychladnout
- Do studeného láku naložíme maso na 10 dní
- Po uplynulém čase maso vyndáme a opět důkladně osušíme
- Vepřovou krkovici rozřízneme na polovic a vložíme ji do předem namočeného hovězího deníku
- Po té zavážeme provázkem a necháme 24 hodin sušit na vzduchu
- Následující den udíme při teplotě mezi 80 – 85 °C
- Při dosažení 65 °C ve středu masa, udírnu vypínáme
- Přejeme dobrou chuť!