Uzené škvarky
Metoda přípravy:
uzení
Náročnost přípravy:
snadné
Doba přípravy:
půl dne
Suroviny:
- 1 kg vepřového sádla ze hřbetu
- sůl, pepř
- čerstvý chléb
- jarní cibulka
- udící brikety na zauzení
Postup:
Nakládání sádla na uzení
- Připravte si nerezovou nebo plastovou misku.
- Sádlo osolte ze všech stran (na kilo sádla by mělo stačit 30 g soli)
- Nasolené kusy masa dejte do nádoby a nechte odpočívat 14 dní v lednici
Po odležení sádla
- Hřbetní sádlo důkladně omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a následně necháme doschnout při pokojové teplotě
- Očištěné sádlo nakrájíme na malé asi centimetrové kostičky
- Kostičky vepřového sádla vložte do hrnce, kastrolu nebo pekáče – neměl by být úplně plný
- Zapněte elektrickou udírnu a nastavte na ní maximální provozní teplotu
- Nádobu s nakrájeným sádlem dejte do udírny a nechte sádlo udit alespoň 6 až 8 hodin
- Hotové uzené škvarky podáváme s čerstvým chlebem a jarní cibulkou