Grilovaná játra

Grilovaná játra

Počet porcí: 4
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 40 minut


Suroviny:

  •     500 g vepřových jater
  •     100 - 150 ml červeného kvalitního vína
  •     2 - 3 lžíce olivového oleje
  •     5 lžic worchestrová omáčka
  •     1 lžíce čerstvé nebo sušené oregáno
  •     150 - 200 g anglické slaniny
  •     1 červená a 1 žlutá cibule


Postup: U vnitřností dáváme velký pozor na jejich čerstvost, nakupujeme nejlépe u známého řezníka, u něhož  jsme přesvědčeni o kvalitě jeho zboží. Játra nakrájíme na plátky o síle 0,5 cm až 1 cm. Plátky naklepeme, nejlépe je použít mikrotenový sáček, který položíme na játra a nemáme vše zastříkané. Játra v této fázi pouze opepříme. V míse smícháme červené víno s olivovým olejem, worchestrovou omáčkou a oregánem. Do vzniklé marinády naložíme játra na 15 - 20 minut. Pokud nám čas dovolí, můžeme je na několik hodin namočit do mléka. Po vyjmutí z mléka budou játra křehčí s jemnou chutí. Na grilu rozpálíme litinovou pánev s trochou oleje a necháme řádně prohřát. Játra opatrně vlkádáme s pomocí kleští do pánve. Játra na pánvi několikrát obrátíme. Ve chvíli, kdy jsou měkká, přisypeme nadrobno nasekanou anglickou slaninu a na proužky nakrájenou cibuli. Dusíme do změknutí. Podáváme s čerstvým chlebem nebo smaženými hranolky.

jatra-607
jatra-604
jatra-573
jatra-578
jatra-570
jatra-575
jatra-579
jatra-581
jatra-586