Grilovaná kýta

Grilovaná kýta

Počet porcí: 4 - 6
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 - 40 minut
Suroviny:

  •     4 - 6 plátků vepřové kýty z mladého kusu
  •     50 ml olivového oleje
  •     120 ml čerstvé pomerančové šťávy
  •     40 ml čerstvé citrónové šťávy
  •     sůl, pepř


Postup: Z pomerančové šťávy, citronové šťávy a oleje smícháme marinádu. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. V připravené marinádě necháme maso v chladu přibližně 1 hodinu marinovat. Gril rozpálíme na nepřímé grilování a plátky grilujeme po dobu 5 - 6 minut z každé strany. Minimálně jedenkrát potřeme zbytkem marinády. Servírujeme teplé se zeleninovou oblohou a čerstvým pečivem. Můžeme též kombinovat s omáčkami k masu Weber.

Plátky kýty naklepeme paličkou na maso nebo použijeme tupou hranu nože. Maso osolíme a opepříme.
S pepřem a solí zacházíme velmi opatrně, abychom v hotových grilovaných plátcích cítili také jemnou chuž pomerančovo - citrónové marinády.
Do marinovací směsi přidáme šťávy vymačkanou z čerstvých pomerančů.
A poté do marinovací směsi přidáme šťávu z čerstvých citronů.
Ovocné šťávy nejlepší chuti získáme vymačkáním čerstvých citrusů nejlépe v kvalitě bio, které nebyly chemicky ošetřeny. Pokud nebudeme mít bio, nevadí,  chemicky ošetřené omyjeme důkladně horkou vodou a osušíme.
Marinádu můžeme barevně osvěžit nadrobno nasekanou listovou petrželí, její kousky  ulpí na mase a bude vypadat ještě lákavěji.
Maso ponecháme naložené  v marinádě alespoň 1 hodinu v chladu. Mísu překryjeme potravinářskou fólií. Během marinování můžeme maso přeložit, aby se marináda dostala všude.
Gril rozpálíme na nepřímé grilování a plátky grilujeme po dobu 5 - 6 minut z každé strany, dokud se nezačne na mase objevovat typické zlatohnědé mřížkování. Minimálně jedenkrát potřeme zbytkem marinády. Servírujeme teplé se zeleninovou oblohou a čerstvým pččivem. Můžeme též podávat s omáčkami k masu Weber.
Plátky vepřové kýty jsme grilovali na kotlovém grilu na dřevěné uhlí Weber One-Touch Premium
Servírujeme teplé se zeleninovou oblohou a čerstvým pččivem. Můžeme též podávat s omáčkami k masu Weber.