Grilovaná panenka s mangem

Grilovaná panenka s mangem

Počet porcí: 4 - 6
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut
Suroviny:

  •     900 g vepřové panenky
  •     250 ml čerstvé pomeřančové šťávy
  •     2 lžíce medu
  •     najemno nastrouhaná kůra z 1 limetky
  •     1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  •     sůl, pepř
  •     1 lžíce nadrobno nasekané máty
  •     5 lžic olivového oleje
  •     špetka mletého kmínu
  •     1 - 2 stroužky česneku
  •     2 velká nanga nakrájená na kostky 2 x 2 cm


Postup: Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky o rozměru 2 x 2 cm. Vložíme do misky přidáme olej, osolíme, opepříme a poprášíme mletým kmínem. Vše zamícháme, aby bylo maso stejnoměrně ochucené a necháme chvíli uležet. V druhé míse smícháme med s pomerančovou šťávou, kůrou z limetky, zázvorem a lehce osolíme. Tuto směs budeme svařovat do zhoustnutí na litinové pánvi ve středu grilu.Připravíme kovové špízy, pokud nemáme, postačí dřevěné špejle, které jistě každý doma má. Jejich konce však musíme před vložením do grilu obalit alobalem, aby se nám nepřepalovaly. Střídavě napichujeme kousky naloženého masa a prokládáme kostkami čerstvého manga. Připravené špízy vkládáme na rozpálený rošt grilu a grilujeme po dobu 10 - 15 minut, průběžně otáčíme a kontrolujeme typické zlatohnědé mřížkování. Do středu grilu vložíme litinovou pánev BBQ, rozpálíme a vlijeme připravenou směs na sladkou omáčku. Nakonec těsně před podáváním vsypeme do omáčky nadrobno nasekanou mátu. Podáváme teplé s omáčkou a oblohou z čerstvého manga a pečivem či bramborovými hranolky.

Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky o rozměru 2x2 cm. Vložíme do misky, přidáme olej, osolíme, opepříme a poprášíme mletým kmínem. Vše zamícháme, aby bylo maso stejnoměrně ochucené a necháme chvíli uležet.
Pěkné zralé mango rozpůlíme, vyjmeme pecku a obě poloviny oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
Z oloupaných půlměsíčků nakrájíme kostky o velikosti cca 2 x 2cm. Zralé mango dodá pokrmu příjemnou vůni i lahodnou nasládlou chuť.
V druhé míse smícháme med s pomerančovou šťávou, kůrou z limetky, zázvorem a lehce osolíme. Tuto směs budeme svařovat do zhoustnutí na litinové pánvi ve středu grilu.
Med do omáčky použijeme domácí popřípadě od známého včelaře.
Česnek s medem a pomerančovou šťávou je v omáčce velmi zajímavou a lahodnou kombinací.
Připravíme nerezové špízy , pokud je nemáme, postačí nám obyčejné špejle, které jistě každý doma nalezne. Jejich konce však musíme před vložením nado grilu obalit alobalem, aby se nám nepřepalovaly. Střídavě napichujeme kousky naloženého masa a prokládáme kostkami čerstvého manga.
Připravené špízy vkládáme na rozpálený rošt grilu a grilujeme po dobu 10 - 15 minut., průběžně otáčíme a kontrolujeme ypické zlatohnědé mřížkování. Ke vkládání potravin do grilu se nám osvědčilo grilovací náčiní Weber Style.
Mango s růžovou panenkou vytváří krásnou barevnou kombinaci. Pevnému mangu trvá propeční stejně dlouho jako křehké panence.
Do středu kotlového grilu Weber One-Touch Premium 57 jsme položili litinovou pánev BBQ, do které jsme přelili připravenou směs  pro sladkou omáčku. Za stálého míchání necháme směs provařovat do zhoustnutí, průběžně promícháváme.
Omáčka v pánvi bude probublávat do zhoustnutí. Ve chvíli, kdy bude mít konzistenci omáčky ne tekutiny můžeme z grilu sejmout. Před úplným dokončením ochutíme omáčku nadrobno nasekanou čerstvou mátou.
Čerstvá máta, nejlépe ze zahrádky, dodá omáčce svěží nádech.
Hotové špízy sejmeme z grilu, podáváme teplé s oblohou z čerstvého manga a čerstvým pečivem či bramborovými hranolky.