Grilovaná vepřová panenka s kukuřicí

Grilovaná vepřová panenka s kukuřicí

Počet porcí: 4 - 6
Náročnost: středně těžké
Doba přílpravy: 45 - 60 minut
Suroviny:

  •     2 vepřové panenky
  •     3 stroužky česneku
  •     oregáno
  •     1 lžička soli
  •     4 lžíce olivového oleje
  •     2 lžíce jablečného octa
  •     500 g vyloupané kukuřice, může být i zmražená nebo sterilovaná
  •     3 jarní cibulky
  •     250 ml smetany
  •     sůl, pepř


Postup: Vepřové panenky odblaníme a překrohíme na špalíky 10 - 15 cm dlouhé. Z česneku, soli, oregána, olivového oleje a jablečného octa smícháre pastu, kterou panenky potřeme a necháme  v lednici 30 minut odležet. Grilujeme přímo na grilovacím roštu grilu. Občas zkontrolujeme a otočíme. Opékáme do chvíle, kdy se panenka zatáhne a začne získávat typické hnědozlaté mřížky. Doprostřed grilu umístíme litinovou pánev s trochou oleje. Jarní cibulky nasekáme nadrobno a nasypeme do pánve, chvíli dusíme a přidáme zrnka kukuřice. Osolíme a opepříme, zalijeme smetanou. Provařujeme do chvíle než se smetana zredukuje a kukuřice v ní neplave, je spíše smetanou obalená. Panenky servírujeme na teplé kukuřici.

Z česneku, soli, oregána, olivového oleje a jablečného octa smícháre pastu, kterou panenky potřeme a necháme  v lednici 30 minut odležet.
Panenky potřeme důkladně ze všech stran. Vložíme do mísy pod fólii a necháme marinovat.
Již při pohledu na naložené panenky z mladého prasátka se každému jistě sbíhají sliny.
Grilujeme přímo na grilovacím roštu grilu. Občas zkontrolujeme a otočíme. Ke vkládání masa na gril raději používáme grilovací kleště, abychom se o gril nespálili.
Grilujeme po stranách grilu, v tomto případě gril na dřevěné uhlí Weber One-Touch Premium s litinovou pánví BBQ.
Jarní cibulku,  jako základ pro přílohu z kukuřice, nasekáme najemno. Vsypeme do litinové pánve BBQ s trocou oleje.
Doprostřed grilu umístíme litinovou pánev s trochou oleje. Jarní cibulky nasekáme nadrobno a nasypeme do pánve, podusíme a po chvíli přidáme kukuřičná zrnka.
Směs na pánvi dochutíme solí a pepřem a dál mícháme. Při přípravě jsme použili kukuřici mraženou, výsledek byl vynikající.
Smetanu na zalití zeleniny použijeme s vyšším podílem tuku, mléko by se nám tolik nezredukovalo a neulpělo by na jednotlivých zrncích. To by byla velká škoda, proto raději v tomto případě co je tučné, to je dobré.
Redukce smetany na grilovací pánvi trvá přibližně 10 - 15 minut, záleží na vnitřní teplotě grilu.
Pokud máme panenky ugrilované dříve než zredukovanou smetanu v zelenině, sejmeme je z grilu a uložíme v teple. Nic nezkazíme, maso si odpočine a bude ještě chutnější.
Panenky servírujeme teplé na teplé kukuřici. Můžeme přidat ještě zeleninovou oblohu. Takto připravená kukuřice s jarní cibulkou je výborná i jako samostatné jídlo nebo příloha k jiným druhům mas.