Grilovaná žebírka

Grilovaná žebírka

Počet porcí: 4
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 - 40 minut
Suroviny:

  •     1 kg vepřových žeber
  •     25 gramů krystalového cukru
  •     15 gramů hnědého cukru
  •     15 gramů sladké papriky
  •     25 gramů soli
  •     1 chilli paprička
  •     1/2 cibule - nasekaná najemno
  •     pepř


Postup: V míse umícháme z  obou cukrů, sladké papriky, soli, cibule a chilli papričky kořenící směs na žebírka. Žebírka očistíme , odstraníme přebytečný tuk a naporcujeme na požadované kousky. Celé kousky žebírek obalíme ve směsi koření a cibule a necháme v chladu uležet. Gril si připravíme na nepřímé grilování. Grilujeme podle potřeby a velikosti kusů. Průběžně otáčíme, grilujeme z každé strany 15 - 30 minut. Průběžně otáčíme a hlídáme, aby se cibule nepřipalovala

Vepřová žebírka očistíme, odstraníme přebytečný tuk a naporcujeme na kousky dle požadované velikosti. Od velikosti kusů se bude dále odvíjet i doba grilování.
My jsme grilovali kusy masa, které byly krájené vždy po jednom žebru. Lépe se propékaly než velké kusy.
Ve větší míse připravíme kořenící směs. Smícháme odměřené množství obou cukrů, sladkou papriku, sůl. Všechny tyto sypké suroviny řádně promícháme, přidáme drcenou chilli papričku.
Cibuli nasekáme na velmi jemno a přisypeme do mísy k ostatním sypkým přísadám.
Dokončení kořenící směsi provedeme promícháním všech surovin v míse. Nejlépe se nám bude míchat rukou, kde máme možnost kousky cibule promnout ještě mezi prsty a vymačkat tak z cibule její štávu.
Jednotlivé kusy masa vložíme do kořenící směsi a rukou vmasírujeme. Necháme v chladu přibližně 1 hodinu naložené.
Po vyjmutí z chladu necháme maso ohřát při pokojové teplotě po dobu 30 minut. Rychleji se nám potom na grilu prohřeje.
Gril si připravíme na nepřímé grilování. Grilujeme podle potřeby a velikosti kusů po dobu 15 - 30 minut. Maso průběžně otáčíme a grilujeme do doby než se začnou tvořit na mase typické nahnědlé mřížky.
Paprika a cukr na mase vlivem tepla zkaramelizují a dodají žebírkům nádhernou barvu.
Hotová grilovaná žebírka podáváme s chlebem a čerstvou zeleninou.