Grilovaný bůček v pivní marinádě

Grilovaný bůček v pivní marinádě

Počet porcí: 4 - 6
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 - 40 minut
Suroviny:

  •     4 - 6 plátků pěkného bůčku
  •     250 ml tmavého piva
  •     2 lžíce oleje
  •     1 lžíce česneku
  •     1 lžička soli
  •     čerstvý mletý pepř


Postup: Porce bůčku osolíme a opepříme, lehce naklepeme. Z piva, oleje, česneku umícháme marinádu, do které na několik hodin naložíme naklepané plátky bůčku. Před vložením na gril maso lehce osušíme. Po obou stranách grilujeme 5 - 7 minut  dokud se nevytvoří typické mřížkování zlatavé barvy. V průběhu grilování můžeme ještě libovolně potírat zbylou marinádou. Podáváme horké s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.

Porce boku osolíme a dochutíme pepřem, lehce naklepeme paličkou na maso nebo můžeme použít tupou stranu velkého nože. Maso odložíme stranou a připravíme pivní marinádu.
Tmavé pivo přelijeme do větší mísy, přidáme kvalitní slunečnicový olej a rozetřený česnek, vymícháme marinádu, do které vložíme připravené osolené a opepřené maso.
Pokud si při přidávání česneku do pokrmů dáme práci s vyjmutím jednotlivých malých klíčků ze stroužků, bude pokrm mnohem lépe stravitelný. Tento trik  můžeme samozřejmě využít i při přípravě topinek či pomazánek.
Hotovou marinádu dochutíme ještě solí a pepřem. Při grilování se nám osvědčily kořenky Weber v nádherném červeném provedení a  v praktickém stojánku.
Maso v marinádě pěkně obalíme, mísu překryjeme potravinářskou folií a uložíme do chladu. Marinovat můžeme několik hodin, pokud nemáme čas, postačí nechat maso nakládat po dobu 1 hodiny.
Naložené maso vkládáme na rozpálený grilovací rošt. Grilujeme metodou nepřímého grilování. My jsme vyzkoušeli plynový  gril Weber Q320, který má dvě topné spirály, jednu pro přímé a druhou pro nepřímé grilování. Regulace teploty na tomto grilu je velmi snadná.
Bůček grilujeme na středním žáru z každé strany po dobu 5 - 7 minut. Průběžně kontrolujeme a otáčíme do chvíle než se na mase vytvoří typické mřížkování zlatavé barvy.
Detail grilovaného boku s kostí s již vypečeným mřížkováním.  Křížového mřížkování dosáhneme otáčením boku v různých úhlech.