Škvaření sádla na grilu

Škvaření sádla na grilu


O tom, jak je gril praktický domácí pomocník, jsme se přesvědčili při spíše "zabijačkovém vaření" - při škvaření vepřového sádla. Švaření sádla doma na sporáku sebou přináší jisté potíže - pokud nemáte opravdu výkonnou digestoř, je to cítit po celém domě, a navíc všechno kolem je pak dost mastné ... A tak jsme zkusili, zda jde škvařit sádlo na grilu

  • Suroviny :
  •     vepřové sádlo
  •     sůl, voda ( mléko)


Postup : bloky vepřového sádla nakrájíme na kostky, podle síly sádla tak 2x2cm. Na dno pánve na grilování nalijeme asi 2 dcl vody, a vhodíme zhruba 2 hrsti na kostky pokrájeného sádla. Voda se postupně vypařuje,a ze sádla se postupně uvolňuje tuk  - vepřové sádlo. Přidáme další zbylé kostky nakrájeného sádla, a za stálého míchání pomalu škvaříme do růžova. Pak škvarky vybereme, a  necháme na pekáči odkapat, a osolíme. Horké vyškvařené sádlo pak slijeme naběračkou do připravené nádoby - například keramického hrnce na sádlo.
Pozor na bezpečnost - sádlo má chuť dost "prskat" a doporučujeme použít rukavic na grilování, a velkou opatrnost při slévání horkého sádla. My jsme při našem grilování použili gril s pevným stolkem Weber Performer 57, a při slévání sádla je pevný stolek hned vedle grilu opravdu k nezaplacení ...

Na dno litinové pánve nalijeme přibližně 2 dcl vody. Do vody pak vhodíme dvě hrusti vepřového sádla nakrájeného na malé kostičky.
Voda se z pánve postupně odpařuje a zároveň se ze sádla uvolňuje tuk.
Nyní do pánve přidáme zbylé sádlové kostičky.
Sádlové kostky pomalu škvaříme za stálého míchání dokud nezrůžovatí.
Hotové škvarky vybereme a necháme je na pekáči okapat.
Horké vyškvařené sádlo opatrně přelijeme do připravené nádoby, např. keramického hrnce.
Hotové škvarky dochutíme podle chuti solí.
Při škvaření sádla musíme dbát také na bezpečnost. Sádlo má tendenci prskat, a proto při škvaření používáme ochranné rukavice.