Škvarkové placky

Škvarkové placky

Suroviny

  • 300 gramů hladké mouky
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 250 gramů mletých škvarků
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka


Pracovní postup

  • Namleté škvarky smícháme se 120 gramy proseté mouky, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v chladu
  • Kostku droždí nadrobíme do 100 ml mléka s jednou lžičkou cukru a vznikne nám kvásek
  • Zbytek mouky vysypeme do mísy, přidáme kvásek, zbytek mléka, přimícháme lehce rozměklé máslo a ze všech těchto surovin vypracujeme hladké těsto a necháme jej vykynout
  • Vykynuté těsto rozválíme na pečícím plechu posypaném trochou mouky
  • Do těsta přidáme škvarky s moukou, přehneme a znovu těsto rozválíme – tento postup opakujeme ještě 3x
  • Těsto necháme chvíli odpočinout a pak jej znovu rozválíme a vypracujeme si z něj asi cm silnou placku
  • Z placky vykrájíme kolečka, potřeme je vaječnými žloutky a pečeme dozlatova v dobře předehřáté troubě
  • Škvarkové placky můžeme ozdobit mákem, kmínem nebo sezamovými semínky

2
3
4
5
6
7
8
9

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit