Špíz z vepřové panenky

Špíz z vepřové panenky

Počet porcí: 4
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny:

  •     500 g vepřové panenky
  •     1 lžička oregána
  •     1/2 lžičky rozmarýnu
  •     1 - 2 stroužky česneku
  •     šťáva z 1 citrónu
  •     4 lžíce olivového oleje
  •     mletý barevný pepř, sůl
  •     1 velká červená paprika
  •     1 cuketa
  •     8 - 12 cherry rajčátek
  •     1 cibule nakrájená na kousky
  •     8 - 10 žampionů



Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na stejně velké kostky o hraně cca 2-3 cm. Z oregána, rozmarýnu, česneku, citronové šťávy, oleje a mletého pepře vyrobíme marinádu. Kostky panenky naložíme do marinády na 1 hodinu a uložíme do chladu. Cuketu a papriku nakrájíme na podobně velké kusy, žampiony přepůlíme, rajčátka ponecháme vcelku. Maso vyjmeme z chladu, připravíme kovové špízy nebo můžeme použít dřevěné špejle. U špejlí před vložením na gril obalíme konce alobalem. Střídavě napichujeme maso s kousky zeleniny a žampionů. Gril rozpálíme na střední teplotu na nepřímé grilování. Špízy grilujeme po dobu 10 - 15 minut, průběžně otáčíme dokud se na mase nevytvoří zlatohnědé mřížky.  Špízy podáváme teplé se zeleninovou oblohou a pečivem. Můžeme doplnit omáčkami k masu z řady Weber.

Zelené bylinky, oregáno a rozmarýn,  nasekáme nadrobno, aby se krásně uvolnila jejich vůně.
V míse smícháme olej,  česnek, šťávu z citrónu s nasekanými bylinkami, pepřem a solí na jemnou marinádu.
Sůl a pepř používáme s citem, neboť s použitím malého množství vyniknou více přirozené chuťové vlastnosti použitých surovin. Používání velkého množství soli vede také v neposlední řadě ke zvyšování krevního tlaku.
Vepřovou panenku nakrájíme na stejně velké kostky o hraně cca 2 - 3 cm. Maso vložíme do připravené marinády. Promícháme rukami či vařečkou, aby byl každý kousek masa pokrytý.
Misku s masem v marinádě vložíme do chladu odpočinout minimálně na 1 hodinu. Nyní máme dostatek času na úpravu dalších surovin jako je paprika, cibule, cuketa a žampiony.
Oloupanou žlutou cibuli nakrájíme na osminky. Červenou kapii na kostičky. Každou zeleninu před použitím v kuchyni omýváme důkladně teplou vodou, necháme na ubrousku okapat.
Mladé žampiony neloupeme, odkrojíme pouze nožičky a ponecháme kloboučky. Větší houby překrojíme na polovinu.
Nyní můžeme přistoupit k samotné přípravě špízů. Použijeme kovové špízy Weber nebo pouze dřevěné špejle, které se jistě najdou v každé domácnosti. Před vložením do grilu je u dřevěných špejlí nutné obalit konce alobalem, aby se nám nepřepalovaly.
Cuketu a papriku nakrájíme na podobně velké kusy, žampiony přepůlíme, rajčátka ponecháme vcelku. Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, prokládáme zeleninou. Grilujeme na středním žáru nepřímým grilováním.
Špízy vkládáme na rozpálený rošt grilu nejlépe dlouhými kleštěmi, abychom předešli popálení. My jsme vyzkoušeli grilovací náčiní Weber Style v nerezovém provedení. Špízy byly připravovány na plynovém grilu Q320 .
Předností grilu Q 320 je velmi snadná obslužnost a možnost rychlé regulace teploty. Gril disponuje topnou jednou topnou spirálou pro přímé a druhou pro nepřímé grilování. Obě topné spirály na sobě nejsou závislé.
Špízy jsou připravené k servírování po 10 - 15 minutách na grilu, kde je průběžně otáčime, dokud se na mase nevytvoří typické zlatohnědé mřížky. Špízy podáváme teplé se zeleninovou oblohou a pečivem. Můžeme též podávat s omáčkami k masu z řady Weber.