Vepřový bok s estragonem a česnekovo-paprikovou omáčkou

Vepřový bok s estragonem a česnekovo-paprikovou omáčkou

Počet porcí: 2 - 4

Náročnost: Snadné

Doba přípravy: cca 1 hodina

Suroviny:

  •     1 kg vepřového boku bez kosti s kůží
  •     2 - 3 lžíce estragonové kořenící směsi
  •     trochu oleje

Suroviny na česnekovo-paprikovou omáčku:

  •     2 větší červené papriky
  •     10 lžic kysané smetany
  •     8 lžic majonézy
  •     2 lžíce najemno nasekané čerstvé bazalky
  •     4 lžičky najemno rozetřeného česneku
  •     2 lžičky octa balsamico
  •     1/4 lžičky soli


Postup: Maso položíme na prkénko, kůži prokrájíme na malé čtverečky, polijeme trochou oleje a rukami vmasírujeme do masa. Suchou kořenící směs  s estragonem, kterou  si připravíte velmi snadno s pomocí našeho receptu vetřeme do masa a odložíme do chladu minimálně na 1 1/2 hodiny. Grilujeme na středním žáru metodou nepřímého grilování cca 1 hodinu podle velikosti kusu masa. Musíme častěji kontrolovat, občas potřít trochou oleje. Podáváme s výbornou česnekovou omáčkou s grilovanou paprikou.

Postup na česnekovo-papřikovou omáčku: Postup: papriky ogrilujeme nad přímým středním žárem přibližně 12 - 16 minut dokud slupka nezčerná. Papriky průběžně otáčíme. Hotové přeneseme do misky a necháme vychladnout. Opatrně odstraníme tenkou slupku a semínka, měkkou dužinu nakrájíme na malé kousky a vmícháme k ostatním surovinám. V chladu necháme odležet alespoň 20 minut. Omáčka je vhodná ke všem druhům masa včetně zeleniny.

Sůl je nad zlato a proto vepřový bok důkladně osolíme.
Poté vepřový bok polijeme troškou olivového oleje.
Na řadu přichází suchá estragonová kořenící směs.
Bok okořeňte ze všech stran.
Dochucený vepřový bok položíme na důkladně rozpálený rošt.
Vepřový bok s estragonem grilujeme na nepřímém žáru po dobu jedné hodiny.
K vepřovému boku si můžeme připravit jednoduchou česnekovo-paprikovou omáčku.
Do omáčky patří také grilované červené papriky.
Aby se všechny chutě jak se patří propojily, omáčku pořádně promícháme.
K vepřovému boku s estragonem a česnokovo-paprikovou omáčkou podáváme čerstvou zeleninu a pečivem.