Vepřový řizek s hranolky

Vepřový řizek s hranolky

V našem dalším receptu Vám předvedeme, že na grilu lze připravit i jedno z nejoblíbenějších českých jídel, smažený vepřový řízek v trojobalu. Malou zajímavostí je, že klasické jídlo, které se v mnoha českých rodinách stalo vánočním jídlem místo tradičního kapra, má svůj původ v Itálii, kde ho pro tehdejší rakousko mocnářství objevil slavný maršálek Radecký. 

Suroviny:

  • vepřové maso (krkovice, kýta, kotleta)
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
  • vajíčko
  • brambory
  • sůl, pepř
  • sádlo nebo rostlinný olej                                                                            

Postup:

My jsme omyli nové brambory, slupku jsme ponechali. Z brambor nakrájíme hranolky o stejné síle, mezi tím si do rozpáleného  grilu dáme litinovou BBQ Gourmet wok pánev a na ní dostatečné množství sádla nebo oleje.. Dostatečnou teplotu zkusíme vhozením jednoho kousku brambory, pokud pění, můžeme přisypat ostatní hranolky. Smažíme dozlatova. Než se hranolky usmaží, obalime standardním způsobem vepřové řízky v trojobalu. Hotové hranolky vyjmeme z pánve a uložíme na teplém místě. Řízky smažíme z obou stran opět dozlatova. Pak uz nezbývá nic jiného než  popřát dobrou chuť.

Nyní se pustíme do přílohy. Hranolky sice nejsou tradičním partnerem vepřového řízku, ale to nám nevadí. Brambory nakrájíme na malé hranolky.
Zapálíme gril a necháme rozpálit pánev. Poté do ní nalijeme přiměřené množství oleje. Hranolky i řízky však můžeme smažit i na živočišném tuku. Například na vepřovém sádle.
Zatímco se hranolky vesele smaží, můžeme se věnovat přípravě řízků.
Když je olej rozpálený, vysypeme do pánve bramborové hranolky.
Rána paličkou řízek nezabije, ale posílí. Plátky masa naklepeme paličkou.
Naklepané řízky osolíme a opepříme. Následně je obalujeme v mouce, vajíčku a strouhance.
Hotové hranolky vyndáme z pánve, aby uvolnily místo naklepaným, obaleným a ochuceným řízkům.
Hranolky dáme okapat a pak je posolíme. Můžeme si k nim také udělat domácí majonézu, kečup nebo tatarskou omáčku.
Pánev by neměla mít moc velké prostoje, a proto do ní dáme co nejrychle smažit také řízky.
Během smažení by řízci měly být zcela ponoření ve vroucí olejové lázni.
Řízky smažíme krásně dozlatova.
Řízky necháme stejně jako předtím hranolky okapat od oleje.
Řízečky by neměly být moc tenké. Není větší trapas, než když je v řízku víc strouhanky než masa.