Vepřový steak

Vepřový steak

Počet porcí: 4
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

  • 4 ks steaku z krkovice či kotlety
  • 200 g sýra s modrou plísní
  • sůl, pepř
  • cirtonová kůra
  • 2-3 stroužky česneku
  • 150 - 200 ml olivového oleje
  • petřželová nať

Věděli jste, že... 

  1. grilům z keramiky se často říká "kamado grily" díky jejich původu v japonské kultuře. Slovo "kamado" znamená v japonštině "kamna" nebo "vařič" a tyto grily se v Japonsku používají již po staletí. 
  2. keramický materiál použitý v těchto grilech je nereaktivní, což znamená, že do připravovaného jídla nepropustí žádné nežádoucí chutě.
  3. keramické grily je neuvěřitelně úsporné, protože silné keramické stěny velmi účinně udržují teplo uvnitř a těsnění zabraňuje úniku tepla. Díky tomu se palivo spaluje mnohem pomaleji než u běžných grilů na dřevěné uhlí.

Postup:

K přípravě vepřového steaku vybíráme pěkné čerstvé maso, nejlépe přímo od chovatele. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Připravíme větší mísu, do které nalijeme olivový olej. Přisypeme najemno nastrouhanou kůru z citrónu, nejlépe v biokvalitě. Česnek rozdrtíme nožem nebo prolisujeme na lisu, petrželku nadrobno nasekáme a vše přidáme do mísy k oleji. Vymícháme marinádu a do ní na 2 hodiny vložíme plátky masa. Maso přibližně dvakrát v marinádě otočíme, aby byly plátky celé v marinádě. Gril rozpálíme na střední žár a maso grilujeme z každé strany po dobu 7-10 minut. Na hotové steaky navršíme strouhaný sýr s modrou plísní a necháme roztavit. Steaky dáme na teplé místo na 10 minut odpočinout. Servírujeme se zeleninovým salátem, čerstvým pečivem či bramborovými hranolky.

...Vepřový steak je oblíbeným pokrmem mnoha gurmánů. S naším grilovacím BBQ kořením dosáhnete dokonalosti při každém grilování. Kombinace tradičních a exotických koření zvýrazní chuť masa a dodá mu jedinečný charakter. Ať už grilujete pro rodinu nebo přátele, tento steak bude středem pozornosti na každém stole.

K přípravě vepřových steaků si připravíme plátky z krkovice či kotlety. Při výběru masa dáváme pozor, aby bylo z mladého kusu. Nakupujeme nejlépe přímo od chovatele. Dále potřebujeme sýr s modrou plísní, citrónovou kůru, česnek, olivový olej, petrželovou
Ve větší míse smícháme olej, česnek, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a drobně sekanou petrželovou nať nebo pažitku. Marinádu máme připravenou.
Pěkné plátky masa ze stran nařízneme třemi krátkými řezy, aby se nám maso na grilu nezkroutilo, ale zůstalo pěkně rovné. V této chvíli maso pouze osolíme a opepříme.
Do marinády můžeme přikápnout i pár kapek citrónové šťávy. Maso marinujeme po dobu 2 hodin. Maso v marinádě přibližně dvakrát otočíme, aby byly plátky celé pokryté marinádou.
Během doby marinování máme dostatek času na přípravu grilu. My jsme použili plynový gril Weber Q320 a grilovací rošt byl ošetřen BBQ olejem. Maso před vložením na grilovací rošt necháme okapat, aby nám olej nekápl na oheň a nevzplál.
Názorná ukázka vkládání neokapaného masa na gril a následné vzplanutí.
Během grilování maso průběžně otáčíme kleštěmi. Nám se velmi osvědčilo grilovací náčiní Weber s dostatečnou délkou pro ochranu grilujícího. Grilujeme po dobu 7 - 10 minut z každé strany, dokud se nám na mase nevytvoří typické mřížkování.
Na hotové steaky navršíme strouhaný sýr s modrou plísní a necháme roztavit. Steaky dáme na teplé místo na 10 minut odpočinout.
Vepřové steaky servírujeme s bohatou zeleninovou oblohou, čerstvým pečivem či bramborovými hranolky.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit