Počet porcí: 4
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny na zakouřenou panenku s mesclun salátem a pomerančem:
- 1 vepřová panenka
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička mleté papriky
- 2 hrsti mesclun salátu
- 1 červená cibule
- 1 pomeranč
- 1 hrst černých oliv
- 2 lžíce čerstvého pomerančového džusu
- 1 lžíce balsamico octa
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- dřevěné štěpky z třešně na uzení
Postup přípravy zakouřené panenky s mesclun salátem a pomerančem:
- Panenku očistěte a důkladně obalte ve směsi koření, která se skládá ze sušeného česneku, sušené cibule, mleté papriky, soli a pepře.
- Naložené maso nechte odležet alespoň 30 minut při pokojové teplotě, nebo ho můžete nechat i přes noc v lednici.
- Gril Big Green Egg rozehřejte na 70°C a přidejte convEEGtor pro nepřímé grilování.
- Dřevěné štěpky namáčejte ve vodě asi 30 minut, poté vodu slijte a mokrou štěpku dejte přímo na rozžhavené dřevěné uhlí.
- Panenku položte na rozpálený grilovací rošt.
- Na vedlejší část roštu dejte předem oloupaný nebo napíchaný pomeranč, aby získal jemnou zakouřenou chuť.
- Maso uďte při teplotě 70°C přibližně 40 minut, dokud nedosáhne vnitřní teploty kolem 60°C (medium).
- V míse smíchejte mesclun salát, nakrájené olivy a zakouřený pomeranč.
- Ve vedlejší misce si připravte zálivtku tím, že smícháte pomerančový džus, balsamico ocet a olivový olej.
- Následně dochuťte solí a pepřem.
- Zálivku přelijte přes salát a důkladně promíchejte.
- Panenku vyjměte z grilu a nechte ji pár minut odpočívat.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte s připraveným salátem.
- Přejeme dobrou chuť!