Zvěřinové klobásy s kořenící směsí Mistr Málek
Metoda přípravy:
uzení
Náročnost přípravy:
náročné
Doba přípravy:
půl dne
Porce:
10 kg
Suroviny:
- 7 kg masa ze zvěřiny (daněk, divočák může být i jiné)
- 3 kg vepřového boku
- 160 g Pragandy/soli
- vepřová střeva – 30/32 nebo 32/34 nebo 34/36
- kořenící směs na Zvěřinovou klobásu Mistr Málek
- 800 ml vody
Postup:
- Veškeré maso nakrájíme na kostky velké cca 3x3 cm
- Maso naložíme do pragandy - nejlépe dva dny dopředu
- Přidáme originální kořenící směs na zvěřinovou klobásu
- Zalijeme studenou vodou a řádně promícháme
- Promíchanou směs nameleme na desce s otvory cca 12,14 nebo 16 mm
- ! Maso musí být podchlazené do 4°C – mícháme ho dokud nebude lepit – raději déle cca 10 minut!
- Vepřová střeva namočíme nejméně na 30 minut do vody
- Narážíme do vepřových střev např. 30/32, 32/34, 34/36
- V udírně necháme teplým vzduchem pořádně osušit 1 až 2 hodiny při 60 – 65 °C
- Následně pozvolna udíme při stejné teplotě přibližně 1 hodinu
- Dále zvýšíme teplotu na 75 – 80 °C
- Až bude v jádře 72 °C po dobu 10 minut máme hotovo (měříme pomocí vpichového teploměru)
- Dobrou chuť!