Prosklené udírny - konečně pořádná televize

Jednou z věcí, které za poslední dobu upoutaly naši pozornost byly právě udírny s prosklenými dvířky výrobců Louisiana a Pit Boss. Díky nim si můžete užívat celý proces uzení, aniž byste museli otevírat dvířka udírny a plýtvat tím teplem uvnitř. V těchto elektrických udírnách se jako palivo používají dřevěné pelety, jejichž zásobníky jsou umístěny mimo komoru udírny a tudíž ani při přikládání neuniká teplo z udírny pryč. Ovládání těchto elektrických udíren je velmi snadné díky digitálnímu panelu umístěného pod udírnou. Jediné negativum na těchto udírnách vidíme pouze to, že jsou určeny pouze pro uzení teplým kouřem. Milovníci zdlouhavého uzení pomocí studeného kouře v tomto případě nepochodí. Aktuálně máme v nabídce 3 udírny s prosklenými dvířky, které se od sebe liší hlavně svou velikostí. Záleží už jen na Vás, jaké množství masa či jiných uzených potravin budete chtít připravit na jeden zátah.

Našemu testování tentokrát neunikla ta největší z udíren s prosklenými dvířky, kterou je udírna Louisiana Smoker 7 se šesti nerezovými rošty o rozměru 55,5 x 36 cm a nadstandardně velkým zásobníkem na dřevěné pelety, který pojme až 25 kg pelet - můžete tedy pohodlně udit i několik desítek hodin na jeden zátah. Díky 4 plastovým kolečkům s aretací a robustnímu madlu je navíc manipulace i s takto velkou udírnou hračka.

Nastavení udírny je velmi jednoduché. Stačí pouze zapnout tlačítkem a kolečkem navolit požadovanou teplotu pro uzení. Elektrický zapalovač zapálí první pelety a robustní železný šnek je dále dopravuje do udící komory. Udírna si už pak vnitřní teplotu ohlídá sama. Můžete tedy pouze doplnit zásobník peletami a odejít o udírny i na několik hodin. Jen je třeba občas dolít vodu do velké smaltované nádoby uvnitř udící komory, díky které udržíte v udírně optimální vlhkost. Intenzitu kouře v komoře udírny si nastavíte pomocí komínku umístěného v horní části udírny. K perfektní přípravě jídla Vám pomohou i dvě sondy na maso, které jsou součástí vybavení udírny.

Uzení v těchto udírnách začíná na 65 °C a nejvyšší možná teplota je 215 °C. Nejsou tedy určeny pro milovníky uzení studeným kouřem, ale na uzení teplým kouřem a naší oblíbenou metodou Low and Slow jsou naprosto perfektní. V této udírně můžete skvěle vyudit maso, zeleninu i sýry, ale bez problémů v ní upečete i bábovku. Trochu jsme se obávali o prosklená dvířka udírny, co se údržby týče. Ale naprosto neopodstatněně! Dvířka udírny stačí po uzení pouze setřít vlhkým hadříkem a budou zase jako nová.

Digitální udírny jsou k nám dováženy z Ameriky a jsou vhodné jak pro mistry v grilování, tak i pro úplné začátečníky. Digitální panel s ovládáním je vyroben tak, že si s nastavením poradí naprosto každý. Za nás dostává tato udírna velkou 1 :-)

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit