Udělejte si grilování v americkém stylu

Amerika, zejména pak jižní státy, je zemí grilování zaslíbenou. Právě z Ameriky pochází spousta receptů na ty nejznámější grilovací pochoutky, a mimo jiné zde byl vyvinut první také klasický kotlový gril, který se postupem času rozšířil po celém světě a dnes představuje asi nejčastěji používanější model grilu. Američané se v grilování zkrátka vyznají a umí si ho užít, tak proč se jimi trochu neinspirovat, že?

Tradice rozšířená hlavně na Jihu

Bavíme-li se o klasickém americkém grilování, představujeme si pod tímto výrazem něco trochu jiného, než jak obvykle vypadá grilování u nás. V USA totiž dávají před klasickým grilováním, které spočívá v prudkém opékání steaků a podobných jídel při vysoké teplotě, přednost takzvanému barbecue. U nás bychom řekli nepřímému grilování. Jedná se o pozvolnou tepelnou úpravu, při které se brikety nebo dřevěné uhlí umístí do speciálních nádob po stranách palivového roštu, takže maso se griluje mimo přímý zdroj tepla. Grilovaná žebra, kuře a další větší kusy masa se pak, často za přítomnosti udícího kouře, pěkně pomalinku a rovnoměrně propékají a po vytažení z grilu jsou krásně voňavé a křehoučké.

Neodmyslitelnou součástí každého barbecue jsou různé BBQ omáčky a marinády nejrůznějších druhů, kterými se dochucuje a zjemňuje grilované maso. Klasické barbecue se těší velké oblibě a dlouholeté tradici zejména v zejména v Tennessee, Louisianě, Mississippi, v Texasu a dalších státech amerického jihu. Mezi nejklasičtější americké barbecue pochoutky patří zejména vepřová žebra marinovaná na všechny možné způsoby. Například vepřová žebra s memfiskou omáčkou jsou skutečná delikatesa.

Není to jen o pomalém grilování

Aby nedošlo k mýlce, Američané nezůstávají jen u pozvolna grilovaného masa, ale s nebývalou chutí si dopřávají i dobroty připravované klasickou metodou. Asi největším hitem, který se pro mnoho lidí z různých koutů světa stal jakýmsi symbolem USA, je klasický hamburger z mletého hovězího. Pro klasické grilování jsou typická také kuřecí křidýlka (Křidýlka Buffalo neboli Buffalo wings) v pikantní marinádě a s dipem ze sýru s modrou plísní. Velmi zajímavou pochoutkou je i grilované trhané vepřové maso (v originále "Jerk Pork"), podávané v hamburgerové housce, se zeleninou a různými pikantními omáčkami. Trhané vepřové je kromě Spojených států amerických hojně konzumované také v Karibiku, například na Jamajce.

Americké grilování u vás na zahradě

Abyste si mohli udělat americké grilování i u vás na zahradě, bude to chtít malou přípravu a pár šikovných pomůcek. Předně musíte navštívit solidního řezníka a koupit kvalitní maso. Vepřová žebra, kuřecí křídla (můžou být i paličky) a samozřejmě mleté hovězí na hamburgery. Žebírka a křidýlka mají tu výhodu, že jsou vzhledem k množství poměrně levná, takže se nemusíte bát, že vám udělají čáru přes rozpočet. Maso na hamburgery by mělo být trochu tučnější, protože tuk je jak známo nositelem chuti. Ideální poměr je zhruba 80 % libové maso, 20 % tuk.

Pokud se obáváte, že se vámi uplácaný hamburger na rozpáleném roštu rozpadne, můžete si vypomoct malou vychytávkou v podobě lisu na hamburgery. S ním už nebudet mít problémy uhnět pořádný „čtvrtlibrák“ nebo ještě většího macka. Na samotné grilování stačí klasický grilovací rošt, ale pokud si potrpíte na komfortnějších podmínkách, je pro vás jako dělaná litinová mřížka Sear Grate. Tu ostatně můžete použít i při grilování další libůstky, hovězích steaků. Bezvadnou věcí je také stojan na kotlety a žebírka, který je speciálně uzpůsoben grilování této americké klasiky. Stojan drží žebírka v optimální pozici, takže při dodržení správné teploty uvnitř grilu dosáhnete vždy dokonale rovnoměrného propečení a žebírka budou mít krásně křupavou kůrčičku a jemné, marinádou krásně prosycené maso.

hamburger-s-bylinkovym-maslem-1466
p1020421
hamburger-s-trhanym-masem-1513
img-5361
grilovane-kure-na-plechovce-1212
veprova-zebra-s-prichuti-kavy-se-svetlou-omackou-bbq-2010
dsc-0754

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit