Může peletovému grilu uškodit grilování v horkých letních dnech?

Dobrý den, v neděli máme naplánovanou oslavu, ale zároveň má být nejteplejší den za poslední dobu. Máme peletový gril Louisiana Premier LG1200FP, můžou vysoké venkovní teploty grilu nějak uškodit? Děkuji
Nikola P.

Naše odpověď:

Dobrý den Nikolo, děkujeme za otázku. Léto je hlavní sezónou grilování, tudíž grily jsou přímo určené pro přípravu jídla v teplých letních dnech. Samozřejmě je třeba při přípravě pokrmů v peletových grilech během nejteplejších dnů v roce mít na paměti několik věcí.

Váš peletový gril Louisiana Premier LG1200FP je velký tmavý kus kovu, takže ponechání na slunci bude mít stejný účinek, jako když v letním dni nasednete do auta, které stálo na nekrytém parkovišti. Když je obzvlášť horko nebo slunečno, může vnitřní teplota grilu stoupnout na teplotu blízkou teplotě pečení, aniž by byl zapnutý, zejména když je umístěn na slunci. Když k tomu přidáte oheň, zjistíte, že gril jen těžko udrží teplotu nižší, než jakou už samo o sobě způsobilo slunce.

peletový gril louisiana

Z tohoto důvodu, a přestože s grilem není nic v nepořádku, může být udržení velmi nízké teploty pečení (mluvíme o 100 °C a méně) za velmi horkého počasí problém a teplota se může pohybovat nad teplotou, kterou jste nastavili.

Zde je několik tipů, jak se s tímto problémem vypořádat:         

  • Nepropadejte panice. Pokud je udržovaná teplota o něco vyšší, než na jakou jste gril nastavili, jídlo se jen o něco rychleji připraví – a stále bude mít lahodnou příchuť dřeva.         
  • Přemístěte gril mimo dosah přímého slunečního světla. To je důležité zejména v horkých slunečných dnech a mělo by se to dělat, i když gril není zapnutý.          
  • Pro dlouhé a pomalé pečení, jako je bůček a vepřový zadní, začněte grilovat brzy ráno. Můžete dokonce zvážit přípravu přes noc.         
  • Zvažte recepty s vyšší teplotou pečení nebo dokonce zvažte úpravu některých svých oblíbených nízkoteplotních receptů. V horkých měsících budete mít nejstálejší teplotu, když gril nastavíte na 120 °C a více. Většina mas připravovaných při teplotě 100 °C zvládne i 135 °C.

volská oka na grilu

  1. Zůstaňte hydratovaní. Největším rizikem při delším pobytu na horkém letním slunci je dehydratace. Během grilování mějte po ruce dostatek vody, a hlavně ji používejte. Skvělé jsou také sportovní nápoje, které pomáhají nahradit sodík a další důležité elektrolyty, které se ztrácejí v důsledku pocení.
  2. Nápoje pro dospělé omezte na minimum. Když venku stoupá teplota, váš první instinkt může být sáhnout po ledovém pivu nebo koktejlu. Alkohol však podporuje dehydrataci, takže buď počkejte s přípitkem na skvělou venkovní atmosféru, dokud se teplota později během dne nesníží, nebo pijte s mírou a zároveň si dopřejte hodně a hodně vody.
  3. Zůstaňte ve stínu. Při přípravě místa pro grilování zvažte možnost přípravy pokrmů v chladivém stínu stromu nebo ještě lépe investujte do nehořlavého výsuvného přístřešku, který lze umístit nad gril bez ohledu na to, zda grilujete na zahradě, v parku nebo na pláži.
  4. Vezměte si s sebou správné nářadí. Nejenže je venku extrémní horko, ale teplo vycházející z grilu, když kouzlíte, ještě více podpoří váš boj proti dehydrataci a možnému úpalu. Zatímco standardní kuchyňské kleště a špachtle mohou ve většině dní stačit, investice do těch, které jsou 40 cm dlouhé nebo delší, vás udrží dále od přímého žáru grilu. Stejně tak rukojeti krytu grilu budou pravděpodobně výrazně teplejší než obvykle, takže než sáhnete po rukojeti, zvažte nasazení žáruvzdorné rukavice.
  5. Naplánujte si vhodně jídelníček. Při přípravě jídelníčku zvažte pokrmy, které lze připravit předem. Sezónní zeleninu lze grilovat dříve během dne, ochutit olivovým olejem a balzamikovým octem a podávat ji studenou, zatímco kukuřici na klasu lze grilovat ve slupce, dokud není pěkně zuhelnatělá, odložit ji a pak ji těsně před podáváním na pár minut hodit zpět na zakrytý gril. Zvažte také grilování čerstvého ovoce, které můžete podávat jako studenou přílohu nebo jako dezert na grilovaném koláči s kapkou čokoládového sirupu.

V případě, že budete mít další otázky ohledně peletových grilů nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně grilování, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců. 

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit