Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků a grilovaným bůčkem jsou vynikajícím jídlem pro čtyři osoby, které kombinuje tradiční české chutě. A přitim jejich příprava je tak strašně jednoduchá - škoda je nezkusit.
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
100g másla
Majoránku a kmín
Sádlo (pokud máme moc libový vepřový bůček)
Mrkev (2 ks), oloupané a nastrouhané
Česnek
Uzený vepřový bok cca 1/4 kila
100g Olomouckých tvarůžků
Červená cibule. půl hlávky bílého zelí
1/21 kila brambor
1/4 litru piva
2 dcl smetany 33%
2 vejce
Hladká mouka cca 200g
Petržel a čerstvé bylinky
Začneme jak jinka bůčkem - ten si nakrájíme na kostičky a opečeme na grilu dozlatova. Nemusíme se nějak zabývat jestli na oleji nebo na sádle, búček je sám o sobě tučný až až a sádlo se nám z něj vypeče samo. My jsme použili těžkou litinovou planchu, na které spácháme nejen ten grilovaný bůček, ale i samotné bramboráky. Po grilování necháme bůček vychladnout.
Zatímco bůček chladne, připravíme si zeleninu - mrkev a zelí nakrájíme na jemnou, posolíme, můžeme dochutit pepřem. Pokud máme bůřek hodně tučný, smícháme ho se zeleninou rovnou, v případě že je spíš libový, můžeme zakápnout trochou leje. Vše důkladně promícháme a necháme salát odpočinout, aby se chutě dobře spojily.
A teď to hlavní - bramboráky. Očištěné brambory nastruháme, nekdo je před strouháním oloupe ale my patříme do té druhé skupiny, která strouhá brambory i se šlupkou. Z nastruhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, obyvkle jí tam je celkem hodně. Do směsi pak zamícháme koření - nastrouhaný česnek, sůl, pepř, vejce, sušenou majoránku a kmín. Poté postupně přisypáváme hladkou mouku a mícháme, dokud nezískáme směs vhodnou konzistence pro smažení. Bramboráky pak na sádle smažíme z obou stran dozlatova, my jsme použili naší litinovou planchu která byla mastná ještě po smažení vepřového bůčku. Nic se nemá přehánět, ani s tukem. Pokud máte brmaboráky hodně mastné, dejte je po grilování na papírovou utěrku, aby alespoň trochu mastnosty odkapala pryč.
... v poslední době je moderní teflon na ústupu a lidé se vracejí k osvědčené litibě. My jsme naše bramboráky grilovali na těžké litinové planche. A třeba vyzkoušíte i tahle koření ....
Omáčka z olomouckých tvarůžků je něco co ne každý musí. Doporučujeme jí ale vyzkoušet - je skvělá. A jak na ní ? Rozpustíme sádlo a přidáme nasekanou cibuli, špetku soli, pepř a dva stroužky nasekaného česneku. Tuto směs restujeme, dokud není cibule sklovitá. Pak přilijeme pivo a necháme ho zredukovat, aby se alkohol odpařil. Nemusíte mít strach že se opijete :) Do redukovaného piva vmícháme olomoucké tvarůžky, které potom nechte na mírném ohni rozpustit. Podle potřeby omáčku zjemníme smetanou. Nakonec do omáčky vmícháme čerstvou majoránku, nasekanou petržel a lžičklu másla. Omáčka pak bude mít lepší a výraznější chuť - a to chceme
Sevírování pak trochu připomíná přípravu lívanců. Bramboráky prokládáme vrstvou salátu, bůčku a to několikrát po sobě. Záleží jak moc otevřete ústa ... :) Až nakonec je přelijeme omáčkou z olomouckých tvarůžků a ozdobíme bylinkami. Nezapomeňte - olomoucké tvarůžky mají hoděn charakteristickou vůni a chuť, a ne každému sednou. Než je tou omáčkou přelijete, raději se zetejte zda to pro strávníka lahůdka bude nebo ne ...
Vánoce se blíží a my jsme pro vás připravili skvělý výběr vánočních dárků, které potěší každého...
Nevíte kterou udírnu vybrat? Už jste se začali poohlížet po novém grilu? Nebo Vám jen došla...
Na naší prodejně v Tachlovicích vždy zkoušíme, testujeme, a hlavně rádi předvádíme zákazníkům...