Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků a grilovaným bůčkem jsou vynikajícím jídlem pro čtyři osoby, které kombinuje tradiční české chutě. A přitim jejich příprava je tak strašně jednoduchá - škoda je nezkusit.
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
100g másla
Majoránku a kmín
Sádlo (pokud máme moc libový vepřový bůček)
Mrkev (2 ks), oloupané a nastrouhané
Česnek
Uzený vepřový bok cca 1/4 kila
100g Olomouckých tvarůžků
Červená cibule. půl hlávky bílého zelí
1/21 kila brambor
1/4 litru piva
2 dcl smetany 33%
2 vejce
Hladká mouka cca 200g
Petržel a čerstvé bylinky
Začneme jak jinka bůčkem - ten si nakrájíme na kostičky a opečeme na grilu dozlatova. Nemusíme se nějak zabývat jestli na oleji nebo na sádle, búček je sám o sobě tučný až až a sádlo se nám z něj vypeče samo. My jsme použili těžkou litinovou planchu, na které spácháme nejen ten grilovaný bůček, ale i samotné bramboráky. Po grilování necháme bůček vychladnout.
Zatímco bůček chladne, připravíme si zeleninu - mrkev a zelí nakrájíme na jemnou, posolíme, můžeme dochutit pepřem. Pokud máme bůřek hodně tučný, smícháme ho se zeleninou rovnou, v případě že je spíš libový, můžeme zakápnout trochou leje. Vše důkladně promícháme a necháme salát odpočinout, aby se chutě dobře spojily.
A teď to hlavní - bramboráky. Očištěné brambory nastruháme, nekdo je před strouháním oloupe ale my patříme do té druhé skupiny, která strouhá brambory i se šlupkou. Z nastruhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, obyvkle jí tam je celkem hodně. Do směsi pak zamícháme koření - nastrouhaný česnek, sůl, pepř, vejce, sušenou majoránku a kmín. Poté postupně přisypáváme hladkou mouku a mícháme, dokud nezískáme směs vhodnou konzistence pro smažení. Bramboráky pak na sádle smažíme z obou stran dozlatova, my jsme použili naší litinovou planchu která byla mastná ještě po smažení vepřového bůčku. Nic se nemá přehánět, ani s tukem. Pokud máte brmaboráky hodně mastné, dejte je po grilování na papírovou utěrku, aby alespoň trochu mastnosty odkapala pryč.
... v poslední době je moderní teflon na ústupu a lidé se vracejí k osvědčené litibě. My jsme naše bramboráky grilovali na těžké litinové planche. A třeba vyzkoušíte i tahle koření ....
Omáčka z olomouckých tvarůžků je něco co ne každý musí. Doporučujeme jí ale vyzkoušet - je skvělá. A jak na ní ? Rozpustíme sádlo a přidáme nasekanou cibuli, špetku soli, pepř a dva stroužky nasekaného česneku. Tuto směs restujeme, dokud není cibule sklovitá. Pak přilijeme pivo a necháme ho zredukovat, aby se alkohol odpařil. Nemusíte mít strach že se opijete :) Do redukovaného piva vmícháme olomoucké tvarůžky, které potom nechte na mírném ohni rozpustit. Podle potřeby omáčku zjemníme smetanou. Nakonec do omáčky vmícháme čerstvou majoránku, nasekanou petržel a lžičklu másla. Omáčka pak bude mít lepší a výraznější chuť - a to chceme
Sevírování pak trochu připomíná přípravu lívanců. Bramboráky prokládáme vrstvou salátu, bůčku a to několikrát po sobě. Záleží jak moc otevřete ústa ... :) Až nakonec je přelijeme omáčkou z olomouckých tvarůžků a ozdobíme bylinkami. Nezapomeňte - olomoucké tvarůžky mají hoděn charakteristickou vůni a chuť, a ne každému sednou. Než je tou omáčkou přelijete, raději se zetejte zda to pro strávníka lahůdka bude nebo ne ...
Chcete na vlastní oči vidět, jak se vyrábí pravé domácí párky nebo si jen od Mistra Málka nechat...
Protože se kvapem blíží vánoční svátky a konec roku, připomeňme si, jak to v tomto období bude s...
I v tomto hektickém předvánočním čase naši dopravci stále doručují do 24 - 48 hodin od objednání....