Bramboráky na grilu

Bramboráky na grilu

Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků a grilovaným bůčkem jsou vynikajícím jídlem pro čtyři osoby, které kombinuje tradiční české chutě. A přitim jejich příprava je tak strašně jednoduchá - škoda je nezkusit.

Co budeme potřebovat za suroviny ?

Sůl a čerstvě mletý černý pepř
100g másla
Majoránku a kmín
Sádlo (pokud máme moc libový vepřový bůček)
Mrkev (2 ks), oloupané a nastrouhané
Česnek
Uzený vepřový bok cca 1/4 kila
100g Olomouckých tvarůžků
Červená cibule. půl hlávky bílého zelí
1/21 kila brambor
1/4 litru piva
2 dcl smetany 33%
2 vejce
Hladká mouka cca 200g
Petržel a čerstvé bylinky

Začneme jak jinka bůčkem - ten si nakrájíme na kostičky a opečeme na grilu dozlatova. Nemusíme se nějak zabývat jestli na oleji nebo na sádle, búček je sám o sobě tučný až až a sádlo se nám z něj vypeče samo.  My jsme použili těžkou litinovou planchu, na  které spácháme nejen ten grilovaný bůček, ale i samotné bramboráky. Po grilování necháme bůček vychladnout.
Zatímco bůček chladne, připravíme si zeleninu - mrkev a zelí nakrájíme na jemnou, posolíme, můžeme dochutit pepřem. Pokud máme bůřek hodně tučný, smícháme ho se zeleninou rovnou, v případě že je spíš libový, můžeme zakápnout trochou leje. Vše důkladně promícháme a necháme salát odpočinout, aby se chutě dobře spojily.

A teď to hlavní - bramboráky. Očištěné brambory nastruháme, nekdo je před strouháním oloupe ale my patříme do té druhé skupiny, která strouhá brambory i se šlupkou.  Z nastruhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, obyvkle jí tam je celkem hodně.  Do směsi pak zamícháme koření - nastrouhaný česnek, sůl, pepř, vejce, sušenou majoránku a kmín. Poté postupně přisypáváme hladkou mouku a mícháme, dokud nezískáme směs vhodnou konzistence pro smažení. Bramboráky pak na sádle smažíme z obou stran dozlatova, my jsme použili naší litinovou planchu která byla mastná ještě po smažení vepřového bůčku. Nic se nemá přehánět, ani s tukem. Pokud máte brmaboráky hodně mastné, dejte je po grilování na papírovou utěrku, aby alespoň trochu mastnosty odkapala pryč.

... v poslední době je moderní teflon na ústupu a lidé se vracejí k osvědčené litibě. My jsme naše bramboráky grilovali na těžké litinové planche. A třeba vyzkoušíte i tahle koření ....

Omáčka z olomouckých tvarůžků je něco co ne každý musí. Doporučujeme jí ale vyzkoušet - je skvělá. A jak na ní ? Rozpustíme sádlo a přidáme nasekanou cibuli, špetku soli, pepř a dva stroužky nasekaného česneku. Tuto směs restujeme, dokud není cibule sklovitá. Pak přilijeme pivo a necháme ho zredukovat, aby se alkohol odpařil. Nemusíte mít strach že se opijete :)  Do redukovaného piva vmícháme olomoucké tvarůžky, které potom nechte na mírném ohni rozpustit. Podle potřeby omáčku zjemníme smetanou. Nakonec do omáčky vmícháme čerstvou majoránku, nasekanou petržel a lžičklu másla. Omáčka pak bude mít lepší a výraznější chuť - a to chceme

Sevírování pak trochu připomíná přípravu lívanců. Bramboráky prokládáme vrstvou salátu, bůčku a to několikrát po sobě. Záleží jak moc otevřete ústa ... :) Až nakonec je přelijeme omáčkou z olomouckých tvarůžků a ozdobíme bylinkami. Nezapomeňte - olomoucké tvarůžky mají hoděn charakteristickou vůni a chuť, a ne každému sednou. Než je tou omáčkou přelijete, raději se zetejte zda to pro strávníka lahůdka bude nebo ne ...

bramboraky-na-grilu-457
bramboraky-na-grilu-371
bramboraky-na-grilu-378
bramboraky-na-grilu-384
bramboraky-na-grilu-411
bramboraky-na-grilu-414
bramboraky-na-grilu-434
bramboraky-na-grilu-438
bramboraky-na-grilu-429
bramboraky-na-grilu-450
bramboraky-na-grilu-453
bramboraky-na-grilu-362

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit