Na výrobu 10 kilogramů domácího loveckého salámu budete potřebovat:
V případě, že budete chtít salám udit studeným kouřem, přidejte ještě zhruba 2,5 gramu přípravku Starter Naturo.
Zmraženou směs na salám kutrujeme na mlýnku s otvory o velikosti cca 8 mm a po namletí přidáme jemně pomleté hovězí zadní. Kořenící směs (v případě uzení studeným kouřem přidáme i startovací kulturu) přidáme do směsi na začátku kutrování, rychlosůl na konci kutrování. Takto připravenou směsí plníme střívka a po naražení zformujeme do plochého tvaru a necháme asi tak 2 dny odležet při teplotě v rozmezí 15 až 20 °C. Během tohoto procesu doporučujeme salámy občas zvlhčit fixírkou, aby povrch salámů nezaschl. Pro co nejhezčí barvu udíme salámy studeným kouřem zhruba tak 2 dny. Poté následuje proces zrání a sušení, který trvá přibližně 14 dní za použití metody uzení studeným kouřem.Salámy můžeme do dřevěné udírny nebo elektrické udírny zavěsit na háčky, nebo položit na nerezové rošty.
V sobotu 29.1.2023 proběhl u nás na prodejně s grily a udírnami v Tachlovicích další Kurz výroby...
Pro elektrické udírny Bradley Smoker a Borniak zajišťujeme záruční i pozáruční servis včetně...
Protože se kvapem blíží vánoční svátky a konec roku, připomeneme si, jak to v tomto období bude s...