Uzené kuřecí párky

Uzené kuřecí párky
Metoda přípravy: uzení
Náročnost přípravy: náročné
Doba přípravy: půl dne
Porce: 10 kg

Suroviny:

  • 5,60 kg kuřecích prsou
  • 3,80 kg kuřecích stehen
  • 0,60 kg kuřecí kůže
  • 200 g pragandy
  • 15 g černého pepře
  • 19 g sladké papriky
  • 5,2 g muškátového květu
  • 1 280 g ledu
  • skopová střeva 22/24 mm

Postup:

  • Na domácí kuřecí párky budeme potřebovat 6 větších kuřat, která nejdříve kompletně vykostíme
  • Maso rozdělíme podle druhu na tři hromádky, ze kterých navážíme potřebné množství
  • Všechno maso nameleme na mlýnku s otvory 4 mm
  • Ve větší misce namleté maso promícháme s předem naváženým kořením
  • Masovou směs rozdělíme na 4 díly a postupně vykutrujeme s ledem do kompaktní hmoty
  • Teplotu masa musíme při kutrování hlídat - neměla by přesáhnout 12 °C
  • Směs pomocí plničky narážíme do skopových střev 22/24 mm
  • Střívka je potřeba vždy na začátku a konci důkladně zavázat Jednotlivé párky oddělujeme na požadovanou délku přetočením
  • Naplněné párky pověsíme v páru na udící tyče a necháme oschnout
  • Udírnu předehřejeme na teplotu 60°C
  • Osušené pátky tedy vkládáme až do již vyhřáté udírny
  • Zvedneme teplotu uvnitř udírny a udíme při 75 - 80 °C do zlatavé barvy
  • Následně odvařujeme ve vodě při teplotě 75 – 80 °C, kdy by vnitřní teplota v párku měla dosáhnout 72°C
  • Po vyuzení kuřecí párky prudce zchladíme ve studené vodě, aby zůstaly pěkně napnuté
  • Nakonec vychlazené párky necháme oschnout a uložíme je do chladu

Párky jsou vyrobeny dle normy ČSN 577124, z knihy Václava Šedivého: Československé masné výrobky 

Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky
Recept na uzené kuřecí párky

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit