Uzený pařížský salám

Uzený pařížský salám
Metoda přípravy: uzení
Náročnost přípravy: náročné
Doba přípravy: půl dne
Porce: 10 kg

Suroviny:

  • 3,5 kg hovězího masa
  • 1 kg vepřové plece
  • 2,3 kg vepřového boku
  • 2,35 kg hřbetního sádla
  • 190 g soli/pragandy
  • 20 g černého pepře
  • 4 g muškátového oříšku
  • 2 g zázvoru
  • 6 g sušeného česneku
  • 1600 g ledu
  • 120 g zeleného nakládaného pepře

Postup:

  • Hovězí maso, vepřovou plec a vepřový bok nakrájíme na kostky přibližně na velikost 3 x 3 cm
  • Hřbetní sádlo odřežeme z kůže a nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm
  • Do nerezové misky si připravíme všechno sypké koření - vyjma zeleného pepře
  • Směs masa a koření důkladně promícháme, aby se všechny suroviny spojily
  • Všechno maso kromě sádla nameleme na ručním mlýnku s otvory 4 mm
  • Jemně mleté maso rozdělíme na třetiny a postupně vykutrujeme na kutru spolu s ledem
  • Sádlo přidáme až ke konci kutrování, abychom měli větší kousky sádla, které ve finálním vzhledu tvoří mozaiku
  • Tip: pro zjištění správné mozaiky nabereme kousek masa z kutru a druhou namočenou rukou několikrát uhladíme maso. Pokud jsme spokojeni – dále již nekutrujeme!
  • Teplota masa v kutru nesmí přesáhnout 12 °C – kontrolujeme pomocí vpichového teploměru
  • Scedíme zelený pepř a přidáme jej do díla
  • Promíchanou a prokutrovanou směs plníme do uditelného střeva na salám pomocí plničky
  • Při plnění střevo vždy na začátku a konci dobře zavážeme
  • Salámy zavěsíme na udící tyče a necháme je cca 4 hodiny oschnout ve vypnuté udírně
  • Následně rozehřejeme udírnu na 75 °C a udíme přibližně 8 hodin
  • Teplotu uvnitř výrobku sledujeme pomocí teploměru – měla by dosahovat 72 °C po dobu 10 minut do konce uzení
  • Po vyuzení salámy prudce zchladíme ve studené vodě, aby zůstaly pěkně napnuté
  • Vychlazené salámy necháme oschnout a uložíme je do chladu

Recept je dle původní normy ČSN 577241, z knihy Václava Šedivého: Československé masné výrobky 

Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám
Recept na uzený pařížský salám

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit