Pohodové uzení s domácími udírnami Borniak

Máte rádi uzeniny? Láká vás představa dělat si vlastní ostravské klobásy, uherské salámy a další uzenářské lahůdky? Nechce se vám každý rok stavět novou dřevěnou udírnu? Potom jste na správném místě, protože naše nové elektrické udírny Borniak jsou pro vás jako dělané.  

Analogové a digitální udírny

Domácí elektrická udírna se skládá z udící skříně, ve které jsou police pro udící rošty a lišty na háčky, a ovládacího panelu a generátoru kouře, který se k udírně připojuje z levé strany ve spodní části. Generátor je stejně jako udírna vybaven vlastní topnou spirálou, která v průběhu uzení spaluje dřevěnou štěpku a vytváří tak aromatický kouř, který rovnoměrně prostupuje celou udírnou. Udírna a generátor kouře jsou na sobě nezávislé a mohou fungovat souběžně i samostatně. To se hodí například při uzení studeným kouřem, kdy můžete silnější topnou spirálu v udírně vypnout a nechat běžet jen topné tělísko v generátoru. V naší aktuální nabídce najdete celkem šest elektrických udíren Borniak, dvě analogové a čtyři digitální. Kromě základního dělení na analogové a digitální udírny se jednotlivé modely liší také velikostí, respektive objemem a provedením pláště. V naší nabídce tak najdete udírny o objemu 70 a 150 litrů a udírny s nerezovým a aluzinkovým pláštěm. Do malé udírny se vejde 10 kilogramů masa, do velké až 20 kilogramů masa.  

Jak se udírny ovládají?

A jak taková analogová udírna funguje? Jednodušší už to být ani nemůže. Prostě zapojíte udírnu do sítě, do zásobníku generátoru kouře nasypete dávku udící štěpky, rozmístíte na rošty a háčky maso, salámy, klobásy apod., zapnete udírnu a pak už to jde jako na drátkách. Oproti tomu digitální udírny mají na ovládacím panelu přehledný displej, kde si můžete nastavit požadovanou provozní teplotu a zároveň ukazuje skutečnou aktuální teplotu uvnitř udírny. Díky tomu můžete v udírně snadno udržovat potřebnou provozní teplotu po celou dobu udícího procesu, a to bez výraznější námahy. A jak je to s palivem? Jeden balíček se dvěma litry dřevěné štěpky vydrží zhruba na 8 hodin uzení.  

Snadná údržba

Velkou výhodou domácích elektrických udíren je jejich intuitivní ovládání, které si osvojí jak zběhlý uzenář i úplný nováček, který s uzením nemá žádné zkušenosti. Potěšující je také možnost snadného čištění. Pokud budete udírnu čistit pravidelně po každém uzení, vystačíte si při odstraňování nečistot s obyčejnou krystalickou sodou, houbičkou nebo hadříkem a teplou vodou. Vyjímatelné části udírny, jako jsou rošty, háčky, lišty a odkapávací plech můžete dát i do myčky na nádobí.  

Analogové udírny s aluzinkovým pláštěm

Digitální udírny s aluzinkovým pláštěm

Digitální udírny s nerezovým pláštěm

dsc-0105
dsc-0094
dsc-0136
dsc-0075
dsc-0138
dsc-0081
dsc-0084
dsc-0132
dsc-0146
dsc-0300
dsc-0304
dsc-0315