Teplotu v udírně při studeném uzení překvapivě nezměříte každou termosondou

Čím dál více domácích uzenářů přechází od uzení k teplým kouřem k trochu technologicky složitějším postupům – uzení vlažným nebo studeným kouřem. Je to vlastně docela přirozený proces – většina těch kdo si pořídí svou první domácí udírnu přechází od grilů. A uzení v grilu, pokud to tedy tak budeme nazývat – skalní uzenáři a řezníci prominou :) přeci jen neuděláte jinak než horkým kouřem pomocí udících štěpek.  Tady se jedná spíš o kulinářskou úpravu masa a ryb než o samotné uzení v pravém smyslu slova.  Ten kdo to pak po pokusech v grilu chce opravdu zkusit, stejně u klasické udírny skončí, není otázka jestli ale kdy …

Možná budete překvapeni, že i u moderních digitálních elektrických udíren má někdo potřebu měřit teplotu v komoře udírny ještě dalším externím zařízením. Budete se divit – má a ten důvod proč je docela logický.  Elektrické udírny z podstaty věci dokážou teplotu v udící komoře „trefit“ díky vestavěným termostatům a sondám uvnitř komory. Některé jsou v měření teploty v komoře udírny hodně přesné (třeba udírny Borniak řady UWD fakt trefují teplotu prakticky na stupeň přesně nezávisle na venkovní teplotě), ostatní analogové s klasickými termostaty pak mají rozptyl kolem nastavené teploty o pár stupňů vyšší.  U uzení horkým kouřem je to prakticky jedno, ale čím nižší teploty kouře potřebujete dosáhnout, tím více Vám do toho promluví „přetopení udírny“ třeba o deset stupňů. Třeba jste zrovna udili špek a on začal pouštět sádlo. Nebo byl v udírně sýr a místo v síťce na uzení je teď většina vyteklá na dně udírny. Škoda, co …

Termosonda do udírny 2

Teplotní rozsahy většiny elektrických udíren co se přesnosti týče začínají až na teplotách od 45 stupňů výše. Přeci jen lidí, kteří „udí po staru“ desítky hodin v kuse je dneska o poznání méně než těch kteří „udí na chuť“ horkým kouřem a uzené maso nebo klobásy zkonzumují prakticky obratem během víkendu.Výrobci se jen přizpůsobili trhu.  No, a pokud jste v té první menší skupině domácích uzenářů a udíte na nižší teplotu kouře – a to při studeném uzení prakticky vždycky – je tady přesnost měření ne úplně uspokojivá.  Takže pomůže nějaká chytrá externí termosonda ?

Ne všechny termosondy umí měřit od nuly

Nezní to moc logicky, ale ne všechny termosondy na trhu běžné měří od nuly. Důvod? Drtivá většina termosond je určena na grilování – a tam se nízké teploty opravdu moc nekonají, spíš naopak. A když číslo takové termosondy strčíte do komory udírny, často prostě nic nenaměříte. V ruce jsme měli i typy termosond, které ukazují číslo 0 C docela dlouho, a najednou tam skočí třeba číslo 40 C. Tak tyhle sondy asi na tomhle teplotním pásmu moc přesnosti fakt nepobraly …

Máme pro Vás výčet grilovacích termosond, které můžete v udírně bez obav použít

  • Digitální teploměr Bradley Smoker
    Bylo by divné, kdyby digitální teploměr od výrobce udíren nešel do udírny použít :) Tahle sonda spolehlivě měří teplotu od -10 °C do 200 °C a nevypíná se při nízkých teplotách ani nečinnosti.
    Kabel od sondy je dostatečně dlouhý aby šel protáhnout komínem udírny a sonda dosáhla i v komoře větších modelů udíren bezpečně kam budete potřebovat.
  • Teploměr Borniak Bluetooth B-Therm
    Další termosonda od jiného výrobce udíren která funguje skvěle i při nízké teplotě. Teplotní rozsah 0-300 C je spolehlivý a přesný i na začátku intervalu, vodič k sondě je dostatečně dlouhý a navíc je možné měřit teplotu na více místech v udírně. Což je docela fajn když v udírně máte dva druhy masa nebo uzenin každý s jinou pracovní teplotou nebo časem. Možnost napojení na chytrý telefon je takový milý benefit, který asi stejně málo kdo využije …
    Co je ale skvělé je magnetický držák – na plášti udírny drží výborně a nikde se neválí.
  • Digitální teploměr Napoleon PRO
    Skvělý digitální teploměr s krásně čitelným podsvíceným displejem je určen spíše pro gril než pro udírnu. Důvod? Výrobce patrně z důvodu úspory energie v bateriích zapnutou sondu po dvou hodinách měření při teplotě pod 50 C nastavil sondu tak že se sama vypne. Asi přemýšlí tak že jste prostě sondu zapomněli vypnout i když už dávno negrilujete. Jenže Vy udíte. No, a když udíte na studený kouř, udíte určitě déle než dvě hodiny a určitě na méně než 50 C …
  • Bezdrátový teploměr s dvojitou sondou Big Green Egg
    Z hlediska měření funguje jak má, teploty do 50 stupňů dává zcela spolehlivě a nevypíná se. Přívodní vodiče jsou dostatečně dlouhé aby dosáhly v udící komoře prakticky kamkoli, výborná je dálková signalizace. Nemusíte tedy být přímo u udírny, abyste věděl co se v ní děje. Udávaný dosah je 90 metrů a signalizace je zvuková. Přetopíte – a sonda zapípá. To je na studené uzení fajn věc
  • Weber iGrill Mini
    Teplotní rozsah je výborný, sonda měří od 0 až do 300 stupňů. Vodiče sond jsou dost dlouhé a v udírně dosáhnou všude.  Pro uzení možná trochu vada na kráse – sonda nemá vlastní displej a pro odečet potřebujete mít u sebe chytrý telefon, jinak teplotu v komoře udírny neuvidíte.
  • Weber iGrill 2
    Tahle sonda od Weberu je pro uzení studeným kouřem určitě použitelnější než její předchozí menší kolegyně.  Na rozdíl od ní má totiž jednoduchý a dobře čitelný displej ( i na dálku) s magnetem , takže jí můžete umístit na plášť udírny třeba z boku.
    Napojení na chytrý telefon je možné, těžko říct zda tuhle vychytávku při uzení opravdu využijete …
  • Weber iGrill 3
    Tahle sonda je spíš určená pro velké grily než do udíren.  Ve výčtu jí uvádíme spíše pro to, aby jí to oproti jejím menším kolegyním nebylo líto. Chybí jí displej a spolupracuje s aplikací v chytrém telefonu. Výhodou je počet možných připojených sond – je ale otázka zda pro grilování tuze praktickou věc u uzení  někdy využije …
     

     
     

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit