1,5 kg vepřového steaku "Tom a Jerry" (řez z zadní části vepře)
1/2 hlávky bílé kapusty
sůl a pepř dle chuti
150g pancetty
150g zakysané smetany (15% tuku)
1/4 litru olivového oleje
1 střední cibule
přepuštěné máslo
1/4 litru jablečný ocet
šťáva z 1 limetky
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce česnekové pasty s olejem
Postup přípravy na grilu:
Maso si na grilování musíme připravit . Steak osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Nařízneme kůži na steakovi, aby se během grilování nesvinul.
Gril předehřejeme na 180°C. Budeme grilovat přímou metodou, a pokud máme v grilu litinový rošt, necháme ho dobře prohřát. Steak položíme přímo nad plameny a opečeme ho z obou stran po 6 minutách.
Pokud máte na grilu infra hořák - napříkald to čemu Napoleon říká prskající plotýnka, použijeme tu
Po opečení steak přesuneme na méně horkou část grilu (130-150°C), kde ho necháme dojít asi 20 minut. Během grilování můžete steak potírat olivovým olejem pro lepší chuť a křupavost.
Kapustu rozpůlíme, odstraníme tuhý střed a nakrájíme na menší kousky. Na grilovací pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme pancettu a opečeme dozlatova.
Přidáme nasekanou cibuli, sůl a pepř a smažíme do zesklovatění cibule. Přilijeme jablečný ocet, přidáme šťávu z limetky a třtinový cukr a necháme směs zhoustnout do karamelové konzistence.
Přimícháme česnekovou pastu, promícháme a přidáme kapustu. Kapustu necháme na grilu dusit, dokud nezměkne. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme.
Steak sundáme z grilu a necháme chvíli odpočívat, stačí tak 6-8 minut. Pak si ho ho nakrájíme na porce, pozor aby nám nevytekla šťáva .
Na talíř dáme kapustu a kousky masa. Recept stačí pro 3-4 osoby.
... Steak ze zadní části zvířete, ať už vepřový nebo hovězí má opravdu jméno po dvou hlavních hrdinech z animovaného seriálu. V seriálu se tenhle typ masa opravdu velmi často vyskytuje a má charakteristický tvar - až se dá říci archetyp steakového masa . A samozřejmě že jak myšák Jerry tak kocour Tom se po něm mohou prostě utlouct ....