Udírny na ryby 

Udírny na ryby

Jste vášnivým rybářem a chcete si vyudit nejčerstvější úlovky? Již vás omrzelo kupovat uzenou makrelu v supermarketu? Máte v oblibě sladkovodní i mořské ryby? Pokud ano určitě Vám padne do oka jedna z našich udíren na ryby. Udírna na ryby, na první pohled stejná udírna jako každá jiná, ale i tato udírna má určitá specifika a parametry. Je potřeba, aby udírna měla kompaktní rozměry a snadno se s ní manipulovalo.

Ideální udírnou je právě proto elektrická a kompaktní Bradley Smoker 4 nebo Borniak 70, tyto udírny budou Vaším ideálním parťákem.  V udírně můžete kombinovat uzení na hácích a rošte...

Zobrazit celý text

Jste vášnivým rybářem a chcete si vyudit nejčerstvější úlovky? Již vás omrzelo kupovat uzenou makrelu v supermarketu? Máte v oblibě sladkovodní i mořské ryby? Pokud ano určitě Vám padne do oka jedna z našich udíren na ryby. Udírna na ryby, na první pohled stejná udírna jako každá jiná, ale i tato udírna má určitá specifika a parametry. Je potřeba, aby udírna měla kompaktní rozměry a snadno se s ní manipulovalo.

Ideální udírnou je právě proto elektrická a kompaktní Bradley Smoker 4 nebo Borniak 70, tyto udírny budou Vaším ideálním parťákem.  V udírně můžete kombinovat uzení na hácích a roštech. Udit se dá opravdu cokoli, a to platí i v této situaci. Z ryb se nejčastěji zauzuje losos, makrela, kapr, ale samozřejmě není problém vyudit úhoře nebo platýze. Nutno podotknout že uzení ryb není časově extrémně náročné a uzená ryba vám nevydrží měsíc ve spíži, proto doporučuje vyuzenou rybu k okamžité konzumaci.

Výrobce
Zobrazuji 13 – 24 z 34 produktů
na stránku

Uzení ryb

Uzení patří k nejstarším úpravám jídla, co se týče prodloužení trvanlivosti. Žádná výjimka se nekoná ani v případě ryb, a teda musíme říct, že vyuzené ryby jsou opravdová delikatesa. Ryba díky uzení získá velmi aromatickou chuť a vůni. Ryby se dají vyudit v poměrně krátké době, což v dnešní uspěchané době mnoho z nás ocení. Uzení ryb není nijak náročné, a hravě jej zvládnou i úplní začátečníci.

Jak vybrat udírnu na ryby?

Jak připravit rybu pro uzení?

Jak dokonale vyudit rybu?

Jaké ryby jsou vhodné k uzení?

Jak vybrat udírnu na ryby?

Udírna na ryby

Uzení je činností, kde se rozhodujeme a jednáme dle osobních preferencí, každý udí jinak, a něco jiného. To stejné platí i při výběru udírny. Někdo udí ryby v dřevěné nebo zděné udírně, někdo má raději menší transportní udírničky. Nejde říct že jedno nebo druhé je lepší či špatné. Osobně souhlasíme s menším provedením udírny, množství ryb většinou není takové, abychom zaplnili velkou domácí udírnu, a rybu je potřeba včas zkonzumovat. Malá udírna se Vám bude i lépe převážet, co se týká uzení např. čerstvých úlovků přímo z řeky nebo rybníka. Pro nás osobně se jako nejlepší variantou jeví menší elektrická udírna např. značky Bradley nebo Borniak.

Jak připravit rybu pro uzení?

Uzení ryb

Rybu před uzením je potřeba pořádně očistit, zbavit šupin a v neposlední řadě vykuchat.  Pokud udíte rybu vcelku necháváte ji i s hlavou. Velikost ryby se dá upravit naporcováním třeba na filety nebo oku více lahodící podkovy. Pokud máte šikovnou udírnu, lze část ryb zavěsit na háky, a část ryb naporcovat na filety a umístit na rošt.  Ať už rybu zavěsíte nebo položíte je třeba ji značně rozevřít, nebojte se ji klidně kousek na hřbetu naříznout, aby se sůl nebo lák dostali do celé svaloviny.  Menší ryby stačí nasolit několik hodin před uzením. Větší ryby je potřeba naložit do solného láku, poměr soli a vody je potřeba vyzkoušet, a najít si hranici která pro Vás bude ideální. Před samotným uzením je třeba ryby opláchnout výhradně pitnou studenou vodou, aby se zbytky soli a uvolněných šťáv vyplavily. Mezi další oblíbené a chutné koření na ryby paří česnek, citron, libeček i jalovec.

Jak dokonale vyudit rybu?

Udírna na ryby

Ryby lze udit studeným i teplým kouřem, u studeného kouře cca 20-25°C ryby sice získávají delší trvanlivost což je pozitivní a chtěný efekt, nicméně tato trvanlivost je vykoupena poměrně velkou slaností ryb. Takto vyuzenou rybu můžeme použít při přípravě dalších jídel třeba pomazánek nebo salátů. Při uzení teplým kouřem, je dobré mít rybu nasolenou, v případě větších kousků naloženou v solném láku. Zjednodušeně by se dalo říci, že uzení teplým kouřem má tři části. Začínáte menší teplotou cirka 50-55 °C, aby se ryba zbavila vody, a celkově se vysušila. Ve druhé části by mělo probíhat tepelné upravení ryby, přibližně okolo 80 °C. Konečná fáze je opět při nižších teplotách a při tomto kroku se ryba vybarvuje do zlaté až hnědé, a získává svoje jedinečné aroma. V závislosti na výběru druhu ryby a jejího množství se uzení průměrně pohybuje od 2 do 4 hodin.

Jaké ryby jsou vhodné k uzení?

Uzení ryb

Udit se dá opravdu cokoli. Při uzení nezáleží, jestli se jedná o sladkovodní nebo mořskou rybu. Mezi nejznámější ryby vhodné pro uzení se řadí makrela, losos, pstruh. Úplně bez problému se dá udit také kapr, který se těší v Čechách velké oblibě. Méně známější jsou uzení sumci, úhoři, štiky, tresky, tolstolobik nebo platýs. Nenechte se zmást, takový uzený úhoř je naprostá delikatesa. Pro uzení ryb doporučujeme využít dřevo nebo dřevěnou štěpku olše která rybám dodá jedinečné aroma, určitě za zmínku stojí i sladší příchuť např. třešeň, jablko. Chutě jsou různé, je potřeba si to vyzkoušet a najít to „pravé ořechové“

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit