Peletové grily 

Peletové grily

Uvažujete nad koupí peletového grilu? V tom případě jste u nás správně! V naší nabídce naleznete peletové grily značek Weber, Pit Boss a Louisana.

Peletové grily se v poslední době těší velké oblibě zejména kvůli snadnému ovládání a skvělým výkonům. Fungují na přírodní tvrdé dřevo – pelety. Tyto peletky dodávají pokrmu tu pravou chuť. Pelety jsou klasické dub/buk, ale v nabídce máme i speciály jako bílý ořech, jablko, whisky nebo třešeň. Pelety jsou 100% přírodní.

Peletové grily stačí naplnit peletami, na ovládacím panelu nastavit teplotu a dobu grilování a je to. Celé kouzlo těchto grilů spočívá v jejich automatičnosti. Gril nemusíte hlídat a věnujete se přátelům a rodině. Tyto grily jsou vhodným společníkem na zahradu chatu i terasu. Díky dřevěnému kouři dostává chuť masa jiný rozměr a pokrm se částečně i zauzuje. Dlouhé pečení metodou Low and Slow je u peletových grilů naprosto geniální a velmi žádané. S tímto grilem budete mistr ve stylu pravého amerického barbeque.

na stránku

Peletové grily a jejich kouzlo.

Peletové grily jsou částečným návratem k přírodě, tím že spalujete 100% přírodní dřevo, ovšem pokrok nezastavíme, a proto obsahují řídící jednotku která je bezespornou výhodou těchto grilů.  Oproti klasickým kotlovým grilům, jsou tím pádem mnohem jednoduší na ovládání a celkovou manipulaci. Tato jednotka celý proces grilování hlídá za Vás. Pro Vás to znamená, že už nemusíte celou dobu stát vedle grilu, ale stačí gril zapnout a můžete se jít věnovat přátelům nebo rodině. Spalování dřevěných pelet navíc dodává grilovanému pokrmu jedinečnou chuť, kterou si zamilujete. 

Jak vybrat peletový gril

Peletové grily

Pro výběr toho pravého peletového grilu neexistují daná pravidla, grilování je značně individuální záležitostí, a to platí i pro tyto grily. Na trhu nalezneme širokou škálu grilů na dřevěné pelety, které většinu ovládáte pomocí digitální jednotky, díky níž je manipulace s nimi velmi jednoduchá a zvládne ji i naprostý laik. Standardně by Vás při výběru peletového grilu mohly ovlivnit základní faktory, mezi které patří např. velikost grilu. Peletové grily se řadí mezi větší grily, kromě grilovací vany obsahují i velký zásobník na pelety, digitální jednotku, a většinou i sklopné poličky. Dalším faktorem, který by měl hrát roli je rozměr a materiál grilovací roštu – rošty doporučujeme nerezové nebo litinové, tyto materiály skvěle vedou teplo a při grilování budou neocenitelným pomocníkem, navíc se snadno čistí a mají dlouhou životnost. Mě osobně by také zajímalo, zda gril umožnuje i nepřímé grilování. Ale to si rozepíšeme níže. Hlavně nezapomenout, že tyto grily jsou výhradně pro venkovní použití, ideální na zahradu nebo terasu.

Palivo do peletového grilu

Dřevěné pelety do grilu

Peletové grily mají svůj název odvozený právě z toho typu paliva, které je pohání. Pelety jsou slisované kusy tvrdého dřeva. Dřevo není pojeno žádnými chemikáliemi, a je tím pádem 100% přírodní. Pelety se vyrábí jak klasické buk/dub tak i speciální příchutě ve stylu Hickory, Whisky nebo jablíčka a třešně.  Díky těmto peletám dostává pokrm jedinečnou a nezaměnitelnou příchuť. Dřevěné pelety při spalování vytváří aromatický kouř, který lze použít i jako finální úpravu pokrmu zauzením.

Způsoby grilování: přímé, nepřímé, low & slow a uzení

Peletový gril

Možnosti grilování na peletových grilech jsou téměř neomezené. Peletové grily mívají topeniště zakryté různými difuzéry, které primárně rozvádějí kouř po grilovacím prostoru. Tímto zakrytím ovšem vzniká ideální místo pro nepřímé grilování metodou Low and Slow. Pelety mají stabilní tepelnou výhřevnost a tyto grily jsou jako stvořené pro pomalé grilování větších kusů masa. Pokud gril umožnuje otevření daného difuzéru vzniká nám tak přímý žár, který využijete pro perfektní steaky. S litinovým tálem neboli grilovací deskou můžete perfektně ugrilovat zeleninu nebo mořské plody. Uvnitř grilu jste schopni dosáhnout teploty až 300 °C, takže pravá italská pizza nebude žádný problém. Vše je možné, stačí se do toho jen pustit. V nabídce máme peletové grily Pit Boss a Louisiana, ke kterým si můžete dokoupit malou boční udírnu. Tuto udírnu připojíte snadno na gril a procházejícím kouřem dojde k uzení pokrmu. Tato kombinace, kdy ke grilu připojíte prosklenou udírnu a máte vše v jednom je naprosto dokonalá a oslní nejednoho milovníka masa.

Digitální ovládání

Digitální ovládání peletového grilu

Peletové grily, jak již bylo zmíněno v úvodu, jsou uživatelsky přívětivé. Z pravidla obsahují řídící jednotu s digitálním panelem. Zde navolíte dobu grilování, požadovanou teplotu a gril si vše bude hlídat automaticky. U vyšších tříd je součástí digitálního panelu i sonda na maso. Takže budete mít přehled i o teplotě uvnitř pokrmu, což zvláště oceníte při grilování větších kusů masa vcelku. Tyto digitální jednotky můžete pomocí wi-fi nebo Bluetooth připojit ke svému chytrému telefonu. U peletových grilů Weber Vám jednotka pohlídá i množství briket, zapípá, když je potřeba doplnit, a dokonce Vás upozorní, kdy je potřeba otočit steak. Peletový gril je ideálním společníkem, pokud chcete po práci vypnout, na nic nemyslet, ale i přesto si chcete vychutnat dokonale šťavnatou chuť masa.  

Čištění

Odkapová miska grilu na pelety

Čištění grilu je jednouché, výrobci grilu myslí i na tento aspekt a grill je tomu uzpůsobený. Pelety samy o sobě nenadělají moc nepořádku. Při jejich spalování vzniká minimální množství popela. Vypečený tuk většinou zkapává do nějaké misky nebo kyblíčku. Nerezové rošty navíc dáte bez problému do i myčky. Smaltované rošty očistíte ocelovým kartáčem. Flavorizéry a jiné tepelné přepážky dnes už bývají nerezové, takže opět bez problému. Ač je čištění grilu snad tou nejméně oblíbenou činností, u peletových grilů jej hravě zvládnete.

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit