Zahradní grily 

Zahradní grily

Grilování představuje celosvětově jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších způsobů úpravy jídla a zahradní gril jako takový patří do základní výbavy stále většího počtu českých a slovenských domácností z malých i velkých měst a obcí. A protože preference lidí při výběru ideálního grilu, jsou různé, naše zahradní grily vychází vstříc potřebám všem typům grilovacích nadšenců. Máte rád velké rodinné grilovačky se spoustou lidí? Potřebujete zahradní gril aspoň pro 15 lidí? Není problém, vyberte si z naší nabídky luxusních zahradních grilů Genesis II.  Chcete gril s přídavnou pracovní deskou, kterou byste mohli při grilování využívat k odkládání ingrediencí a různých grilovacích pomůcek? Potom by se vám mohl líbit náš zahradní gril Performer Deluxe s pevnou pracovní deskou nebo Performer Original se sklápěcím stolečkem. V naší prodejně Weber World Vladeko máme zkrátka zahradní grily pro každého.

Jak vybrat zahradní gril


Koupili jste si krásné odleželé hovězí maso, víte jak ho udělat přesně na „Medium“, zkoušeli jste si u známých na grilu jak vyhmátnout tu správnou teplotu, máte připravené super koření na steaky, prostě jste připraveni. To ale asi hned po mase nejpodstatnější je vlastně hrozně jednoduchá otázka –jaký zahradní gril si vlastně pořídit …. ?

Zahradní gril – plyn nebo uhlí?

Jedna z nejčastějších otázek, když přijde řeč na grilování je, zda grilovat na plynu, nebo na dřevěném uhlí?
Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži, že chuťový rozdíl mezi masem ugrilovaným na uhlí a na uhlí nepoznáte. Steak můžete připálit jak grilu na dřevěné uhlí, tak na grilu na plyn. V tom opravdu rozdíl není. Naopak v samotném grilování rozdíly jsou a ne malé. Grilování na plynu je rychlejší, pohodlnější, ale atmosféru to má jak zápasy na Julisce. S grilem na dřevěné uhlí je to to pravé grilování, ke kterému neodmyslitelně patří štiplavý kouř v očích, kýbl s vychlazeným pivem na uhašení žízně a horda syčících uhlíků. Na druhou stranu v dnešní uspěchané době je mnohem jednodušší zapnou plynový gril a grilovat do 10 minut, než se 30-40 minut kochat tím, jak se v kotli pomalounku žhaví uhlíky. Jste sparťan nebo slávista? Zahradní gril na plyn nebo na uhlí, to ať si rozhodne každý sám.

Elektrický gril na zahradu?

Elektrické grily jsou v České republice ze všech druhů nejprodávanější. Na záda jim koukají jak plynové grily, tak grily na dřevěné uhlí. Přitom řekněte sami, kolikrát jste šli kolem něčí zahrady a viděli, jak se někdo hrbí nad elektrickým grilem. Asi nikdy, že jo. Ale čísla hovoří jasně. Ovšem při bližším pohledu zjistíme zajímavý fakt. Elektrické grily si sice drží primát nejprodávanějších grilů, ale o velkém množství z nich byste nikdy neřekli, že se jedná o gril. Varná deska? Možná. Toustovač? Budiž. Ale gril prostě vypadá jinak. A opravdu je tomu tak. Vzhledem k tomu, že skutečných zahradních grilů na elektřinu tolik není (z logických důvodů, ne každý má na grilovacím plácku zásuvku) a povětšinou se jedná o přenosné vařiče, ohřívače, varné desky a jiné grilům vzdáleně příbuzné kuchyňské spotřebiče. Takže zas tak velkou radost z toho prvenství elektrické grily nemají. Obecně totiž platí, že pro grilování na zahradě je nejlepší takový gril, ke kterému nevede 20 metrů dlouhá šňůra. Takže grily na plyn nebo dřevěné uhlí. Ale proti vkusu žádný dišputát, když máte dobře zařízenou zahradu s šikovně rozmístěnými zásuvkami, směle do toho. Na takovém Pulse 1000 uděláte grilovačku jako víno .

Jak velký gril vlastně potřebuju?

Vybrat velikost grilu není nic složitého. Stačí si upřímně odpovědět na několik otázek. Jak často budu grilovat? Kolik přátel obvykle pozvu na grilovačku? Kolik času chci grilování věnovat? Umím vůbec grilovat nebo jsem v grilování nepolíbená panna? Vadí nebo mi nevadí umazané ruce a tváře od uhlí? Chci při grilování hosty jenom nakrmit nebo taky překvapit až ohromit? Znám víc druhů masa na gril než jen špekáčky a buřty? Pokud si upřímně odpovíte na tyto otázky a zjistíte, že jste nadaný kuchař, co rád hostí lidi a ohromuje je svými gastronomickými kouzly, nebojte se jít do velkého a dražšího grilu. Pokud jste starý tramp zvyklý na špekáčky napíchnuté na klacek, držte se raději při zemi a svého vyvoleného hledejte spíše mezi menšími grily na dřevěné uhlí.  Pokud máte hodně práce a bydlíte v paneláku…uděláte nejlépe když si vyberete některý z cestovních grilů na plyn, nebo některý z elektrických grilů, které mají obvykle skromné rozměry, nevyluzují žádný kouř a jsou tak přímo ideální pro městské grilování.

Jak na správnou teplotu v grilu?

Záleží na tom, co  a jakým způsobem grilujete. Jiná teplota bude potřeba pro grilování drůbežího masa, jiná pro vepřové nebo hovězí.  Úplně jiné teploty budete potřebovat pro grilování zeleniny. Důležité, co by Váš zahradní gril měl umět je možnost snadné regulace. Rychlé a jednoduché – a tady jasně vedou zahradní grily na plyn.   Otočením knoflíku dostanete teplotu nekomplikovaně a rychle během pár minut tam kam potřebujete.  U zahradních grilů na dřevěné uhlí to chce už přeci jen trochu zručnosti a zkušenost, tady musíte mít trochu „nagrilováno“. Důležitou roli tady hraje kvalita, či spíše vlhkost použitého paliva – dřevného uhlí nebo grilovacích briket.

Jak moc je těžké dělat steaky na zahradním grilu?

Žádný učený z nebe nespadl.  Nezoufejte, pokud se Vám na Vašem zahradním grilu nepovede udělat steak stejně jako v oblíbené restauraci.  Oproti moderním kontaktním grilům kde podle síly masa udělá dobrý steak prakticky každý je situace na zahradním grilu o dost složitější. A je tak nějak jedno, jestli topíte plynem nebo dřevěným uhlím.  Důležitá je  hlavně vysoká teplota a zkušenost člověka u grilu. Pomoci sice mohou moderní hračky na hlídání teploty – zapichovací teploměry nebo digitální termosondy – ale ani ty nejsou všemocné. Pokud můžeme doporučit, zkoušejte si to nejdříve na vepřovém, levnějším mase. První neúspěšné pokusy  na drahé argentinské svíčkové  přeci jen trochu lezou do peněz …

Proč gril kouří?

Kouřící gril je v drtivé většině doménou grilů na dřevěné uhlí, u plynového se s tím prakticky nesetkáte.  Důvod je jednoduchý – buď nekvalitní nebo vlhké grilovací brikety nebo dřevěné uhlí. Zapomeňte na to že pytel s dřevěným uhlím necháte zmoknout – jakmile budete mít palivo vlhké, gril prostě bude kouřit a je jedno jaké značky bude.  Samozřejmě se to pak projeví i na chuti toho co na grilu děláte – a nebude to příjemná chuť grilovaného masa, ale nakyslá, ne zrovna příjemná chuť něčeho co už si příště  nikdy nedáte …

Údržba zahradního grilu – nejen na zimu

Každá věc která se často používá vyžaduje údržbu a nejinak je tomu i u zahradních grilů. Tady není mezi typem grilu prakticky žádný rozdíl,  ať máte gril na uhlí nebo plyn. Velmi důležité je pravidelné čištění grilovacích roštů, kde reálně hrozí riziko vzplanutí časem připečeného tuku a zbytků masa.  U moderních plynových grilů může velká část těchto dílů skončit v myčce na nádobí, u kotlových grilů je čištění  obvykle odehrává hned na místě, na zahradě.
Hodně pomůže obal – u zahradního grilu je funkční obal prakticky nezastupitelný pomocník. Ochrání povrch grilu nejen před deštěm, ale hlavně před prachem nebo znečištěním od hmyzu.  Obvyklý povrch současných grilů bývá leskle černý  nebo nerezový a na tom se moc dobře například všudypřítomný žlutý pyl z řepky olejky zrovna dobře nevyjímá …..
Zapomeňte na neprodyšné obaly z igelitu – pod takovým příkrovem se bude držet vlhkost a Vašemu zahradnímu grilu prokážete spíše medvědí službu. Moderní materiály chrání a přesto umožňují odvod vody – a to přesně hledáte.